Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στέγαστρο ασπίδα πάνω από το αρχαίο μνημείο

Ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει  εξωτερικά το μνημείο. Μάχη με τα χώματα δίνουν οι ανασκαφείς ...


Ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου,
που καλύπτει  εξωτερικά το μνημείο.
Μάχη με τα χώματα δίνουν οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, ενώ καλύπτουν με στέγαστρο-ασπίδα για τα καιρικά φαινόμενα όλο το μνημείο. Το στέγαστρο θα είναι προσωρινό και θα αντικατασταθεί στο μέλλον με κάποιο άλλο, αφού ολοκληρωθεί η ανασκαφή και φανούν όλες οι ανάγκες.

Η ποταμίσια άμμος που φαίνεται να έχει κατακλύσει τους ταφικούς θαλάμους χρειάζεται να αφαιρεθεί ώστε να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο νεκρός που είχε ταφεί εκεί. Η αφαίρεση πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο, καθώς μπορεί μεν να υπάρχει αδημονία ως προς την ταυτότητα του νεκρού, όμως αυτή ακριβώς η ταυτότητα μπορεί να χαθεί εφόσον όλα δεν γίνουν με τον σωστό τρόπο.

Πλημμύρες

Η άμμος μέσα στον τάφο πιθανώς σημαίνει ότι νερά από πλημμύρες του ποταμού Στρυμόνα μπήκαν πολλές φορές σε αυτόν ανά τους αιώνες. Εφόσον αυτό συνέβη, τα κεραμικά ευρήματα έχουν κουνηθεί από τη θέση τους, σε αντίθεση με τα μεταλλικά, άρα θα πρέπει τα χώματα να ερευνηθούν με προσοχή.

Χθες αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου. Όπως είχε γράψει το «Έθνος» πριν από δέκα μέρες, πίσω από τον τοίχο και μέχρι την είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται.

Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους

Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους στο μνημείο
Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία συνεχίζεται και στους πλευρικούς τοίχους».


Οι ανασκαφείς εξακολουθούν να αφαιρούν χώματα από τον προθάλαμο, σε πλάτος περίπου δύο μέτρων, από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες. Όταν αυτή η αφαίρεση ολοκληρωθεί, θα διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πόρτα που αναμένεται να βρεθεί.


Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου. Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Χθες ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.

Τέλος, υπό την διεύθυνση της κ. Κ. Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για τη στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για τη συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος, ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια