Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έρευνες σε ναυάγιο πλοίου του 16ου αιώνα ξεκινούν στη Ζάκυνθο

Το ναυάγιο ενός πλοίου του 16ου αιώνα, που έχει εντοπιστεί από την δεκαετία του '80 δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθο...



Το ναυάγιο ενός πλοίου του 16ου αιώνα, που έχει εντοπιστεί από την δεκαετία του '80 δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ερευνών, αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα ισπανικό πλοίο της εποχής του Φιλίππου του Β', το οποίο εντοπίστηκε από ντόπιους δύτες στη διάρκεια επιχείρησης εξουδετέρωσης βομβών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο, που έπεσε πάνω σε ύφαλο και ναυάγησε δύο μόλις χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, συμμετείχε πιθανότατα στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Είναι το μοναδικό ναυάγιο της εποχής της ισπανικής θαλασσοκρατίας του Φιλίππου του Β' που έχει εντοπιστεί στον ελληνικό χώρο.

Από το ναυάγιο έχουν ανελκυστεί 200 ασημένια νομίσματα που κόπηκαν την εποχή του Φιλίππου Β', με το παλιότερο να χρονολογείται στο 1580, μια περόνη από χρυσό κόσμημα, μια πίπα ολλανδικής κατασκευής με σφραγίδα από λευκή πορσελάνη, λίθινες μπάλες κανονιού, αρκετά ακέραια αγγεία, μαγειρικά αντικείμενα και πολλά φουντούκια. Μάλιστα, κάποια από τα φουντούκια, που η χρονολόγησή τους συμπίπτει με εκείνη του ξύλου ναυπήγησης, σώζουν τις δαγκωματιές από ποντίκια και άλλα ζώα.

Το πλοίο μετά τον εντοπισμό του, είχε επικαλυφθεί με ένα ειδικό ύφασμα, το οποίο όπως διαπιστώθηκε βοήθησε να προστατευτεί ο ξύλινος σκελετός του από τη φθορά. Οι έρευνες ωστόσο διεκόπησαν πριν από δύο χρόνια.

Στόχος είναι να αποκαλυφθεί και το υπόλοιπο τμήμα του πλοίου που βρίσκεται κάτω από μεγάλη ποσότητα λάσπης μέσα στο βυθό και παράλληλα, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, να αποτυπωθεί η τρισδιάστατη εικόνα του πλοίου.

Οι ερευνητές αναμένεται να μείνουν στη Ζάκυνθο για διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ στην επιστημονική ομάδα θα συμμετέχουν και δύτες που θα κάνουν καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου.

Το ναυάγιο της Ζακύνθου ήταν το πρώτο όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά η μέθοδος προστασίας «κατά χώρα» με γεωύφασμα και πάνω σε αυτή τη μέθοδο στηρίχθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε τότε.

Η ανασκαφή εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια