Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντικύθηρα: Η βουτιά για νέες έρευνες στο ναυάγιο και σε live streaming

Το 1953 και το 1976 ο Ζακ Κουστώ βουτούσε στην υποθαλάσσια περιοχή των Αντικυθηρων, αναζητώντας στοιχεία νέα στοιχεία από το περίφημ...



Το 1953 και το 1976 ο Ζακ Κουστώ βουτούσε στην υποθαλάσσια περιοχή των Αντικυθηρων, αναζητώντας στοιχεία νέα στοιχεία από το περίφημο ναυάγιο που βρέθηκε εκεί το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες, ανακαλύπτοντας τον περίφημο μηχανισμό και τον έφηβο των Αντικυθήρων.

"Η Επιστροφή στα Αντικύθηρα"

Το 2014, μετά από έρευνες που προηγήθηκαν στο πέρασμα μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, η ιστορία καταγράφει την "Επιστροφή στα Αντικύθηρα", όπως ονομάζεται το φιλόδοξο εγχείρημα της Ελληνικής Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods της Μασαχουσέτης.

Οι έρευνες του 2013 στο υποβρύχιο πέρασμα

Όπως είχε πει σε συνέντευξή της στο news.gr, η επικεφαλής της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, το 2012 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιστροφή στο νησί. "Το θέμα των Αντικυθήρων δεν είχε κλείσει οριστικά, έπρεπε να βρεθεί η ευκαιρία και να συνεχιστεί η Έρευνα. Κατά την έρευνα του 2012 ανελκύστηκαν τα μολύβδινα στελέχη μιας ξύλινης άγκυρας και ένας αμφορέας χαρακτηριστικός του φορτίου του. Όμως δεν αρκεστήκαμε στα ευρήματα αυτά, δεν γνωρίζαμε μάλιστα εάν ανήκουν στο ίδιο ναυάγιο ή σε ένα δεύτερο πλησίον αυτού", όπως έλεγε η ίδια λίγες ημέρες νωρίτερα.


Ο δύτης Σωτήρης Αλεξάνδρου

Με αφορμή την έναρξη των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, επικοινωνήσαμε με έναν από τους δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες. Μέλος του Αμερικανικικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, Woods, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, μας μεταφέρει τις πρώτες εικόνες από το σημείο.

"Σε live streaming η πορεία των ερευνών"

"Ξεκινήσαμε κάνοντας κάποιες δοκιμές σε κεραίες εταιρείας κινητής τηλεφωνίας 4g πάνω από το σημείο του ναυαγίου. Στόχος είναι να ανεβάζουμε σε live streaming εικόνα από τις έρευνες στο βυθό των Αντικυθήρων σε ταχύτητα που φτάνει τα 95 mbps από κινητό τηλέφωνο. Έτσι θα έχει και ο κόσμος που ενδιαφέρεται, τη δυνατότητα να μαθαίνει για τις εξελίξεις στην περιοχή", περιγράφει ο κύριος Σωτηρίου.

"Παράλληλα τοποθετούμε μόνιμα αγκυροβόλια για να φιλοξενήσουμε σκάφη, τα οποία θα συμβάλλουν στις έρευνες, ενώ από την Τρίτη ξεκινούν οι δοκιμαστικές καταδύσεις μέσα στο λιμάνι σε συνδυασμό με τη δοκιμή του υποβρυχίου οχήματος Autonomus Underwater Vehicle (AUV), το οποίο θα χαρτογραφήσει ολόκληρη την περιοχή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας και τις προσεχείς ημέρες θα εγκαταστήσουμε όλα τα απαραίτητα μηχανήματα στο σημείο των ανασκαφών", σημειώνει ο ίδιος.

Η αποστολή των δυτών, οι οποίοι θα βουτήξουν στα Αντικύθηρα, έφτασε την Κυριακή στην περιοχή με το καταδυτικό σκάφος Ποσειδών, μήκους 13 μέτρων και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για τον Σωτήρη Αλεξάνδρου δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες. Στα Αντικύθηρα μάλιστα, είχε βρεθεί τόσο το 2013, όσο και το 2012 σε προηγούμενες ανασκαφές, ενώ είναι ιδιαίτερα έμπειρος με διαρκή παρουσία σε υποβρύχιες επιχειρήσεις από το 1997 έως και σήμερα.


"Η κατάδυση είναι εργαλείο"

Για εκείνον, όπως λέει, "η κατάδυση είναι ένα εργαλείο. Όπως ακριβώς το κατσαβίδι. Στο χέρι του καθενός είναι το πώς θα το χρησιμοποιήσει. Εγώ αποφάσισα ότι πέρα από τη γνωριμία μου με το βυθό ήθελα να κάνω και κάτι πιο συναρπαστικό όπως αυτό που κάνω τώρα. Μόνο και μόνο, το να βρίσκεται κανείς στο βυθό και να αναπνέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον, όταν βρίσκεσαι σε επαφή με έναν άγνωστο κόσμο, αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν", παραδέχεται.

Η "Επιστροφή στα Αντικύθηρα", αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Σημαντικό εργαλείο στις έρευνες θα αποτελέσει η στολή υψηλής τεχνολογίας Exosuit, η οποία κατασκευάστηκε από την καναδική εταιρεία Nuytco Research.


Η Exosuit επιστρέπει στους δύτες να παραμείνουν αρκετή ώρα σε μεγάλο βάθος, το οποίο φτάνει ακόμα και τα 300 μέτρα, ενώ παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην επιφάνεια χωρίς την υποχρέωση στάσεων, καθώς δεν χρειάζεται η διαδικασία της αποσυμπίεσης.

Στο διάστημα των ερευνών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις από την επίσημη σελίδα που δημιουργήθηκε ειδικά για τις έρευνες στα Αντικύθηρα http://antikythera.whoi.edu . Εκεί θα φιλοξενείται υλικό και φωτογραφίες από την πορεία των ανασκαφών, καθώς και βίντεο σε ζωντανή μετάδοση στη διάρκεια της υποβρύχιας περιπέτειας των δυτών.


Πηγή: Γ. Λαμπίρης, News

Δεν υπάρχουν σχόλια