Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερευνώντας το ξύλο

Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, και ώρα 7 μ.μ, η Δρ. Daphne Lentjes (μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Vrije Universiteit στο Άμστ...



Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, και ώρα 7 μ.μ, η Δρ. Daphne Lentjes (μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Vrije Universiteit στο Άμστερνταμ) θα μιλήσει στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών για την ανθρακολογική έρευνα την οποία διεξάγει στην Αθήνα. 

Για αυτήν την έρευνα χρησιμοποιεί υλικό (ξυλάνθρακα) το οποίο προέρχεται από τρεις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται  υπό την αιγίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο πλήρης τίτλος της διάλεξης είναι: Knocking on wood, a pilot study on charcoal samples from Greek archaeological sites. 

Η Ανθρακολογία (η έρευνα και μελέτη του ξυλάνθρακα) είναι ένα σχετικά νέο πεδίο μελέτης. Εφαρμόζεται στην αρχαιολογία για να προσδιορίσει τη φύση του ξύλου και να ανακατασκευάσει τα αρχαία τοπία και τη χρήση της γης. Η Dr. Daphne Lentjes μελετά τις συγκεντρώσεις ξυλάνθρακα σε τρεις Ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους: στο Γεράκι Λακωνίας, στο Πλακάρι Εύβοιας και στη Τιτάνη Κορινθίας, όπου διενεργούνται ανασκαφές υπό την ευθύνη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Σε αυτή τη διάλεξη, θα παρουσιάσει με ποιο τρόπο τα δεδομένα του ξυλάνθρακα από αυτές τις περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε τις διαχρονικές αλλαγές στη διαθεσιμότητα και χρήση του ξύλου και στην εκμετάλλευση των δασών στην Ελλάδα.

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων "Dialogos". Αυτή η σειρά προσφέρει σε νέους ερευνητές από Ολλανδικά και Ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα στην Αθήνα. Μετά τη διάλεξη θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια