Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πρόσληψη των Δελφικών ύμνων και η εικόνα των Δελφών στη μουσική

Το 1893, στους Δελφούς κατά τη διάρκεια της ανασκαφής από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ήλθαν στο φως τμήματα δύο ύμνων στον Απόλλωνα ...

Η πρόσληψη των Δελφικών ύμνων και η εικόνα των Δελφών στη μουσική

Το 1893, στους Δελφούς κατά τη διάρκεια της ανασκαφής από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ήλθαν στο φως τμήματα δύο ύμνων στον Απόλλωνα με μουσική σημειογραφία. Ο Γάλλος φιλόλογος Henri Weil έκανε την έκδοση και ο Théodore Reinach την μουσική μεταγραφή.

Ο διευθυντής της Σχολής Θεόφιλος Ομόλ αποφάσισε να δώσει μία παράσταση τού πρώτου ύμνου, η παρτιτούρα του οποίου είχε εναρμονιστεί από τον Louis Nicole, καθηγητή στον ωδείο της Γενεύης. Αυτή η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην βιβλιοθηκή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στις 17 Μαρτίου 1894. Μετά, ο ύμνος τραγουδήθηκε στο Παρίσι, στη σύνθεση του Γάλλου συνθέτη Γαμπριέλ Φωρέ. Ο ύμνος έκανε το γύρο του κόσμου, από την Πετρούπολη στο Γιοχάνεσμπουργκ, και από την Νέα Υόρκη στην Σμύρνη, όπως αποδεικνύεται από τις εφημερίδες της εποχής. Η ίδια μουσική ωστόσο ενέπνευσε και σύγχρονους συνθέτες, όπως τον André Jolivet στην Suite delphique και τον Miklós Rózsa στην μουσική της πολύ γνωστής ταινίας Quo Vadis. 

Η διάλεξη θα παρουσιάσει αυτά τα μουσικά μέρη και αλλά που δίνουν μια ενδιαφέρουσα και άγνωστη έως σήμερα εικόνα των Δελφών.

Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος.

Η διάλεξη θα δοθεί αύριο, Σάββατο 14/05/2015 και ώρα 19:00, στα ελληνικά και θα συνοδευτεί από εκτέλεση μουσικής με φλάουτο.

Είσοδος ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια