Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γεμάτη σκοπέλους η νομική διεκδίκηση

Ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος ...

Γεμάτη σκοπέλους η νομική διεκδίκηση

Ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Εντι Ο' Χάρα, εκφράζει κατηγορηματικά την άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να αποφύγει την προσφυγή στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τα ιστορικά αυτά μνημεία.


Πιστεύει ότι κανένα δικαστήριο ή σώμα ένορκων δεν θα βγάλει μια ξεκάθαρη και πειστική απόφαση και αυτό θα εξασθενήσει για πάντα την ελληνική θέση. «Εμείς ως επιτροπή θα στηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση, οποιονδήποτε δρόμο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Η προσωπική μου όμως θέση είναι ότι πρέπει να αποκλειστεί η νομική οδός, γιατί εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη», δήλωσε στο «Έθνος» ο Εντι Ο' Χάρα.

«Η δικαστική διεκδίκηση των Μαρμάρων έχει πολλούς σκοπέλους για την ελληνική πλευρά, και νομικές περιπλοκές, και δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις νομικά σε ποιον θα πρέπει να κάνεις την αγωγή: στο βρετανικό μουσείο ή στη βρετανική κυβέρνηση.

Το νομικό θέμα των Μαρμάρων είναι περίπλοκο. Οταν τα έκλεψε ο Λόρδος Ελγιν, το ελληνικό κράτος δεν είχε οντότητα, η Αθήνα ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επίσης το νομικό σύστημα εκείνης της περιόδου ήταν διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα.

Δεν βλέπω λοιπόν κανένα διεθνές δικαστήριο, ή σώμα ένορκων, να βγάζει μια ξεκάθαρη και πειστική απόφαση που να δικαιώνει την Ελλάδα. Η απόφαση θα είναι ασαφής, ή μάλλον με πολλούς αστερίσκους και σχόλια, και αυτό θα αδυνατίσει σημαντικά και μόνιμα πλέον τη θέση της Ελλάδας».

Ο Εντι Ο' Χάρα πιστεύει ότι η μόνη οδός που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στη διεθνή της προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων είναι η συνεχής ενημέρωση με επιχειρήματα της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου στη Βρετανία, κατεύθυνση στην οποία επικεντρώνεται η βρετανική επιτροπή για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Τα ποσοστά του κοινού που είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων αυξάνονται συνεχώς. Πρόσφατα δε, σε δημοσκόπηση που έκανε μεταξύ των αναγνωστών του το περιοδικό που εκδίδει ο σύλλογος των βρετανικών μουσείων με το ερώτημα αν θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο να δεχθούν τη μεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ για το θέμα των Μαρμάρων, το 81% ψήφισε ναι.

«Οι αναγνώστες του περιοδικού αυτού είναι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την ιστορία, γι' αυτό το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης έχει μεγάλη σημασία για την προσπάθειά μας», δήλωσε ο Εντι Ο' Χάρα. Ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής θα εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τότε που το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είχε κλέψει ο Λόρδος Έλγιν. Η επέτειος είναι του χρόνου και προσφέρεται για να αναπτυχθεί μια μεγάλη διεθνής καμπάνια ενημέρωσης για τον επαναπατρισμό των γλυπτών.

«Φέτος το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διεθνές συνέδριο για τα Μάρμαρα, το όποιο διοργανώνει η αμερικανική επιτροπή, και σ' αυτό το συνέδριο θα πρέπει να σχεδιάσουμε τη μεγάλη μας καμπάνια για την επέτειο των διακοσίων χρόνων», λέει.

Τη θέση του Εντι Ο' Χάρα να αποφευχθεί οπωσδήποτε η δικαστική οδός για τα Μάρμαρα υιοθετούν και άλλες εθνικές επιτροπές για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά η διεθνής Επιτροπή, με πρόεδρο τον Αυστραλό Ντέιβιντ Χιλ, προτείνει τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων.

Όμως δημιουργεί κάποια εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Χιλ συνδέεται φιλικά, ίσως και επαγγελματικά, με τον επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Ντάουτι Στριτ, τον συμπατριώτη του Τζέφρεϊ Ρόμπινσον. Στο ίδιο γραφείο, το οποίο αμείφθηκε με 200.000 λίρες για την αρχική γνωμάτευσή του, εργάζεται και η κυρία Κλούνεϊ.


Πηγή: Λ. Τσιριγωτάκης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια