Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συρία: Η αρχαία Παλμύρα στο στόχαστρο των τζιχαντιστών

H Παλμύρα, στη συριακή έρημο, περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco   Δραματική έκκλη...


Συρία: Η αρχαία Παλμύρα στο στόχαστρο των τζιχαντιστών
H Παλμύρα, στη συριακή έρημο, περιλαμβάνεται
στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco  
Δραματική έκκληση απευθύνει η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, σε όλες όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία "να προστατεύσουν την Παλμύρα", ένα κόσμημα της αρχαιότητας στη συριακή έρημο που απειλείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.


Την Παλμύρα, έναν αρχαιολογικό χώρο-κόσμημα στη συριακή έρημο που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, απειλούν να καταστρέψουν τώρα οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

«Η Παλμύρα απειλείται», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Η μάχη μαίνεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, αφότου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε όλα τα φυλάκια του στρατού μεταξύ της Αλ Σούχνα και της Παλμύρας», διευκρίνισε.

Στην πόλη υπάρχουν τα μνημειώδη ερείπια μιας μεγάλης πόλης, η οποία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της αρχαιότητας και η αξία της είναι ανεκτίμητη. Η αρχιτεκτονική της ενώνει, σύμφωνα με την Unesco, τις ελληνορωμαϊκές τεχνοτροπίες με τις τοπικές παραδόσεις και τις περσικές επιρροές.

Ο Ταλάλ Μπαραζί, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς όπου υπάγεται η Παλμύρα, δήλωσε ότι μετά την πτώση της Αλ Σούχνα, 1.800 οικογένειες κατέφυγαν προς την Παλμύρα όπου υπάρχουν τρία κέντρα υποδοχής.

Από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, στις μάχες στην περιοχή έχουν σκοτωθεί 110 άνθρωποι, από τους οποίους 70 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους έξι αξιωματικοί, καθώς και 40 τζιχαντιστές, μεταξύ τους δύο διοικητές. Ο ένας από τους τελευταίους είχε πραγματοποιήσει την επίθεση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσαν 26 άμαχους, περιλαμβανομένων 10 δι' αποκεφαλισμού, στα χωριά που βρίσκονται στις παρυφές της αρχαίας πόλης, όπως γνωστοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Ο συριακός στρατός πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων από την Παλμύρα.


Συρία: Η αρχαία Παλμύρα στο στόχαστρο των τζιχαντιστών

Η τοποθεσία αυτή, που είναι χαρακτηρισμένη ως θησαυρός Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, έχει λεηλατηθεί κατά τα τέσσερα χρόνια του εμφυλίου στη Συρία μολονότι είναι "ένας αναντικατάστατος θησαυρός για τον συριακό λαό και για όλον τον κόσμο", υπογράμμισε η Μπόκοβα από το Κάιρο, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη που οργανώνει η Αίγυπτος με αντικείμενο την προστασία των αρχαιοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Η ιστορική αξία της όασης της Παλμύρας, που απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού είναι "ανεκτίμητη" καθώς φιλοξενεί μνημειώδη ερείπια μιας μεγάλης πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού του αρχαίου κόσμου. Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία με τις ντόπιες παραδόσεις και με επιρροές από την Περσία.

Βίντεο το οποίο αναρτήθηκε πριν από έναν μήνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να καταστρέφουν με μπουλντόζες, κασμάδες και εκρηκτικά τον αρχαιολογικό χώρο της ιρακινής πόλης Νιμρούντ, επίσης στολίδι της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.

Είχαν ήδη καταλάβει τη Χάτρα, πόλη της ρωμαϊκής περιόδου ηλικίας 2.000 ετών, και το μουσείο της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

«Οι λεηλασίες και καταστροφές αρχαιολογικών χώρων έφθασαν σε πρωτοφανή κλίμακα», φέτος, υπογράμμισε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Κάιρο. Το Ισλαμικό Κράτος «χρησιμοποιεί τις καταστροφές αυτές ως πολεμική τακτική για να τρομοκρατεί τον πληθυσμό», διευκρίνισε.

«Ανησυχώ πολύ από τις πληροφορίες που φτάνουν από την Παλμύρα. Πρέπει να σώσουμε την Παλμύρα. Καλώ όλες τις εμπόλεμες πλευρές να προστατεύσουν την Παλμύρα και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την καταστροφή της», τόνισε η Μπόκοβα σε μήνυμα που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Πηγή: in.gr, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια