Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

UNESCO: «Άνθρακες» ο θησαυρός του Κάπτεν Κιντ στο νησί Σεντ Μαρί


UNESCO: «Άνθρακες» ο θησαυρός του Κάπτεν Κιντ στο νησί Σεντ Μαρί
Την «ανακάλυψη» είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου ο δύτης Μπάρι Κλίφορντ 
Πρόωρος αποδείχτηκε ο ενθουσιασμός για την ανακάλυψη του θησαυρού του θρυλικού πειρατή Ουίλιαμ Κιντ στα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης, καθώς η UNESCO ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι ο αμερικανός εξερευνητής Μπάρι Κλίφορντ που είχε κάνει την ανακοίνωση αυτή πριν από δύο μήνες στην πραγματικότητα βρήκε μόνο τα απομεινάρια ενός παλιού... λιμανιού.

«Αυτό που θεωρήθηκε ως ναυάγιο του πλοίου του πειρατή Κιντ διαπιστώθηκε ότι πιθανότατα είναι ότι απέμεινε από τον παλιό εξοπλισμό του λιμανιού στο νησί Σεντ Μαρί» αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της UNESCO στην έκθεσή τους, τονίζοντας ότι δεν βρέθηκε το κουφάρι του πειρατικού Adventure Galley.

Πριν από δύο μήνες ο αρχαιολόγος και εξερευνητής Μπάρι Κλίφορντ είχε ανακοινώσει ότι βρήκε στη θαλάσσια περιοχή του Σεντ Μαρί μια ράβδο ασημιού βάρους 50 κιλών.

Ωστόσο, η UNESCO υπογραμμίζει ότι η ράβδος δεν ανήκει σε κανέναν «πειρατικό θησαυρό» και ότι είναι κατασκευασμένη κατά 95% από μολύβι.

Επί τέσσερις ημέρες μια επταμελής ομάδα αποτελούμενη από δύτες, αρχαιολόγους, συντηρητές έργων τέχνης και φωτογράφους εξερεύνησε τον βυθό του Ιλό Μαντάμ, του μικρού εμπορικού λιμανιού του νησιού Σεντ Μαρί, στα ανατολικά της Μαδαγασκάρης.

Αν και δεν εντόπισαν το πλοίο του Κάπτεν Κιντ, οι ειδικοί βρήκαν πολλά ιστορικά πλοία σε σχετικά καλή κατάσταση, η μελέτη των οποίων παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για μια ανακάλυψη του Μπάρι Κλίφορντ. 

Πέρυσι, ο εξερευνητής είχε ανακοινώσει ότι βρήκε τη θρυλική Σάντα Μαρία του Χριστόφορου Κολόμβου στα ανοιχτά της Αϊτής, αλλά διαψεύστηκε και πάλι από την UNESCO.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου