Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ο πολυσύνθετος πολιτισμός των Haida

Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.), η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 20 Απριλίου ...


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ο πολυσύνθετος πολιτισμός των Haida

Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.), η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 20 Απριλίου 2016  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την παρουσίαση προλόγισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ στη συνέχεια,  μίλησαν επί του θέματος οι κ.κ. Jean Marc Blais, διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση, που αποτελεί παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας (Οττάβα) και του Μουσείου McCord (Μόντρεαλ), θα μυήσει το ελληνικό κοινό στον εξελιγμένο και πολυσύνθετο πολιτισμό των Haida, από τη Βορειοδυτική Ακτή του Καναδά στον Ειρηνικό. Περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων από το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο McCord, καθώς και σύγχρονα έργα και εικόνες από το Haida Gwaii, τη νησιωτική πατρίδα του λαού των Haida, τα οποία προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii, στο Skidegate της Βρετανικής Κολομβίας.

«Την ίδια εποχή που οι Καναδοί επισκέπτες θαυμάζουν τους εξαίσιους θησαυρούς από τις συλλογές 21 ελληνικών Μουσείων που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στον Καναδά, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πλούσια ιστορία της χώρας μας, στον τόπο τους», εξήγησε ο Jean-Marc Blais, και πρόσθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι που τους παρουσιάζουμε μια έκθεση που θα ενισχύσει την κατανόησή τους για τους πλούσιους και ανθεκτικούς στο χρόνο αυτόχθονες πολιτισμούς μας».

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ο πολυσύνθετος πολιτισμός των Haida

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ο πολυσύνθετος πολιτισμός των Haida

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ο πολυσύνθετος πολιτισμός των Haida


Τα περισσότερα εκθέματα χρονολογούνται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Αποτυπώνουν την εξαιρετική επιδεξιότητα των Haida καλλιτεχνών και τον πλούτο του πανάρχαιου πολιτισμού τους. Τα αντικείμενα ποικίλλουν από περίτεχνα κουτιά από λυγισμένο ξύλο μέχρι πανέμορφα ζωγραφισμένα ψάθινα καπέλα, και από γλυπτά αγκίστρια ψαρέματος μέχρι μοντέλα για κατασκευή τοτέμ. Προσφέρουν μια συναρπαστική άποψη ενός πολιτισμού ο οποίος κατάφερε να ριζώσει χιλιάδες χρόνια πριν στο Haida Gwaii και διατηρεί ακόμη και σήμερα τη ζωτικότητά του, κατά μήκος της Βορειοδυτικής Ακτής του Καναδά.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο McCord, διαμορφώθηκε με την καθοδήγηση και τις παρατηρήσεις του φημισμένου Haida καλλιτέχνη Robert Davidson, του οποίου μάλιστα περιλαμβάνει ορισμένα έργα. Ο Davidson έχει περιγράψει την τέχνη ως τη μόνη γραπτή γλώσσα των Haida, μια γλώσσα που συνιστά το μέσο διαφύλαξης πανάρχαιων εθίμων και πεποιθήσεων, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα των Haida.

Καναδικό Μουσείο Ιστορίας

Το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας, στις όχθες του ποταμού Οτάβα στο Gatineau του Κεμπέκ, αποτελεί το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο πολιτιστικό ίδρυμα του Καναδά, προσελκύοντας κάθε χρόνο πάνω από 1,2 εκατομμύριο επισκέπτες. Βασική αποστολή του Μουσείου είναι η ενίσχυση των γνώσεων, της κατανόησης και της αντίληψης των Καναδών για τα γεγονότα, τις εμπειρίες, τους ανθρώπους και τα αντικείμενα που έχουν διαμορφώσει την καναδική ιστορία και ταυτότητα, καθώς και να αυξήσει την επίγνωση των Καναδών για την παγκόσμια ιστορία και κληρονομιά. Το έργο του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας γίνεται εφικτό εν μέρει χάρη στην οικονομική στήριξη της Κυβέρνησης του Καναδά.

Μουσείο McCord

Το Μουσείο McCord, ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία ιστορίας του Καναδά, είναι αφοσιωμένο στη διαφύλαξη, μελέτη, διάδοση και αποτίμηση της ιστορίας του Μόντρεαλ, του Κεμπέκ και του Καναδά. Στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές συλλογές της Βόρειας Αμερικής, που αποτελείται από αντικείμενα, ενδύματα και υφαντά των αυτόχθονων πολιτισμών (των «Πρώτων Εθνών»), φωτογραφίες, πίνακες και σκίτσα, καθώς και αρχεία εγγράφων. Το Μουσείο McCord διοργανώνει εκθέσεις και αναπτύσσει καινοτόμες εκπαιδευτικές και διαδικτυακές δραστηριότητες, με τη σύμπραξη τοπικών, εθνικών και διεθνών φορέων.

Μουσείο Haida Gwaii

Το Μουσείο του Haida Gwaii βρίσκεται στην κοινότητα των Haida στο Skidegate του Haida Gwaii, και αποστολή του είναι να ενδυναμώσει την κατανόηση και τον σεβασμό για όλα όσα μπορεί να σημαίνει το Haida Gwaii. Το Μουσείο εστιάζει στη διαφύλαξη αλλά και την προσβασιμότητα της ανθρώπινης και φυσικής κληρονομιάς του Haida Gwaii.


Δεν υπάρχουν σχόλια