Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο «σφυρί» δύο σημαντικά φιλελληνικά έργα

«Άποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης» Ο οίκος Sotheby’s πρόκειται να παρουσιάσει προς πώληση ένα μνημειακό φιλελληνικό έργο που π...

Στο «σφυρί» δύο σημαντικά φιλελληνικά έργα
«Άποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης»
Ο οίκος Sotheby’s πρόκειται να παρουσιάσει προς πώληση ένα μνημειακό φιλελληνικό έργο που παρέχει μια συναρπαστική ματιά της Αθήνας στην αυγή του 19ου αιώνα.

Φιλοτεχνημένο το 1804, το έργο με τίτλο «Άποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης» από τον Γάλλο καλλιτέχνη Lancelot-Théodore Turpin de Crissé θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο στις 16 Δεκεμβρίου με εκτίμηση μεταξύ 209.000 - 279.000 ευρώ, μαζί με μια ακουαρέλα φιλοτεχνημένη το 1821 που απεικονίζει το Μνημείο του Φιλοπάππου, νοτιοδυτικά της Ακρόπολης, από τον Louis-François Cassas.

Ο Turpin de Crissé ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Γάλλου Πρέσβη της Υψηλής Πύλης, τον Κόμη Choiseul-Gouffier, ενός φιλέλληνα του οποίου η περιγραφή των ταξιδιών στην Ελλάδα το 1776, με τίτλο Voyage Pittoresque de la Grèce, που δημοσιεύθηκε το 1782, κέρδισε ένα ευρύ κοινό και εξέφρασε το κίνημα των Φιλελλήνων που οδήγησε τελικά την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο «Άποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης» φιλοτεχνήθηκε όταν ο Turpin ήταν μόλις είκοσι δύο ετών, και πιθανόν να του ανατέθηκε από τον Choiseul-Gouffier.

Ο κολοσσιαίος Ναός του Δία, επίσης γνωστός ως Ολυμπιείο ή Στήλες του Ολυμπίου Διός, βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., κατά την κυριαρχία των Αθηναίων, οι οποίοι επιθυμούσαν να χτίσουν τον μεγαλύτερο ναό στον αρχαίο κόσμο, αλλά ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ., περίπου 638 χρόνια μετά την έναρξη του έργου. Κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων ήταν γνωστός ως ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα και στέγασε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά αγάλματα του αρχαίου κόσμου. Η αίγλη του ναού ήταν βραχύβια, καθώς έπεσε σε αχρηστία μετά τη σύληση μίας εισβολής τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καταστράφηκε εκτενώς για την εκμετάλλευση κατασκευαστικών υλικών για την οικοδόμηση έργων σε άλλα σημεία της πόλης. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος του ναού διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Το εν λόγω έργο προηγείται του διάσημου έργου του Turpin, Salon debut, του 1806 και την άνοδο της φήμης του ως καλλιτέχνη. Ο Turpin επέστρεψε στο Παρίσι ως προστατευόμενος της Hortense de Beauharnais, θετής κόρης του Ναπολέοντα και μελλοντικής βασίλισσας της Ολλανδίας, και ήταν μέλος της αυλής του Ναπολέοντα, και έγινε Chamberlain της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας το 1809. Ως «membre libre» της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, συνέχισε να ταξιδεύει σε μεγάλο βαθμό και αφοσιώθηκε στη μελέτη του τοπίου και της αρχαιότητας.


Στο «σφυρί» δύο σημαντικά φιλελληνικά έργα
Ακουαρέλα φιλοτεχνημένη το 1821 που απεικονίζει το Μνημείο του Φιλοπάππου,
νοτιοδυτικά της Ακρόπολης, από τον Louis-François Cassas.
Το Μνημείο του Φιλοπάππου στην Αθήνα από τον Γάλλο καλλιτέχνη Louis-François Cassas απεικονίζει ένα αρχαίο ελληνικό μνημείο αφιερωμένο στον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο ή Φιλοπάππου, έναν άρχοντα από την Κομμαγηνή. Ανεγέρθηκε από την αδελφή του Julia Balbilla, από τους πολίτες της Αθήνας, λίγο μετά τον θάνατό του, το έτος 116. Το μνημείο αποτελεί μία διώροφη κατασκευή, που υποστηρίζεται από μια βάση. Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται η ζωφόρος που αντιπροσωπεύει τον Φιλοπάππο ως πρόξενο, που οδηγούσε ένα άρμα, με επικεφαλής Ρωμαίους ραβδούχους. Στο ανώτερο επίπεδο φαίνονται τα αγάλματα τριών ανδρών: του Αντιόχου Δ' αριστερά, του Φιλοπάππου στο κέντρο και του Σελεύκου Νικάτορα δεξιά (σήμερα το τελευταίο αγνοείται). Φιλοτεχνημένο το 1821, με νερομπογιά, υδροκομμιογραφία και μολύβι, αυτό το πανέμορφο έργο εκτιμάται ότι θα επιφέρει από 56.000 έως 84.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια