Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επτάχρονος «αρχαιολόγος» στο Ισραήλ ανακάλυψε ειδώλιο ηλικίας 3.400 ετών

Το ειδώλιο που ανακάλυψε ο 7χρονος  Επτάχρονος Ισραηλινός, παίζοντας με βότσαλα και χώματα, ανακάλυψε κατά τύχη ένα αγαλματίδιο ηλικ...


Επτάχρονος «αρχαιολόγος» στο Ισραήλ ανακάλυψε ειδώλιο ηλικίας 3.400 ετών
Το ειδώλιο που ανακάλυψε ο 7χρονος 
Επτάχρονος Ισραηλινός, παίζοντας με βότσαλα και χώματα, ανακάλυψε κατά τύχη ένα αγαλματίδιο ηλικίας 3.400 ετών κοντά στην κοιλάδα του Ιορδάνη, ανακοίνωσε η αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ.

Ο Όρι Γκρίνχουτ και οι συνομήλικοι φίλοι του, συνοδευόμενοι από έναν ενήλικο, είχαν πάει εκδρομή και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν σε έναν λοφίσκο, όταν ο μικρός έπιασε κάτι που νόμιζε ότι ήταν πέτρα, αλλά έμοιαζε με ανθρώπινη φιγούρα. «Έβγαλε τα χώματα από την "πέτρα" και ανακάλυψε ένα πήλινο ειδώλιο», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Ο μικρός έδειξε με περηφάνεια το εύρημά του: το ειδώλιο εικονίζει μια γυμνή γυναίκα, πιθανόν με πλεγμένα τα μαλλιά, με έντονες καμπύλες και με τα χέρια να ακουμπούν στους γοφούς, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αρχαιολογική υπηρεσία.

«Πρόκειται για χαρακτηριστικό αγαλματίδιο του πολιτισμού των Χαναναίων κατά των 15ο-13ο αιώνα πριν από την εποχή μας», είπε ο καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Αμιχάι Μάζαρ. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ειδώλια αυτά αναπαριστούν πραγματικές γυναίκες που έζησαν εκείνη την εποχή, άλλοι όμως θεωρούν ότι είναι απεικόνιση της θεάς Αστάρτης, πρόσθεσε.

«Το ειδώλιο ανήκε αναμφίβολα σε κάποιον κάτοικο της πόλης Ρεχόβ που τότε ήταν υπό τη διακυβέρνηση των φαραώ της Αιγύπτου», εξήγησε ο Μάζαρ.

Οι Χαναναίοι ήταν ένας λαός που κατοικούσε στην περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο σημερινό Ισραήλ, τη δυτική Ιορδανία, τη Συρία και τον νότιο Λίβανο.

Ο μικρός Όρι πήρε το αγαλματίδιο στο σπίτι του και το έδειξε στους γονείς του που του εξήγησαν ότι έπρεπε να το παραδώσουν στις αρχές. Αρχαιολόγοι πήγαν κατόπιν στο σχολείο του για να του απονείμουν ένα «πιστοποιητικό του καλού πολίτη» και να εξηγήσουν στον ίδιο και τους συμμαθητές του όσα γνωρίζουν για το ειδώλιο αυτό.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια