Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων»: Έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πώς σμιλευόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο; Ποια ήταν η τεχνική διακόσμησης ενός αρχαίου αγγείου; Τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι χ...


«Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων»: Έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πώς σμιλευόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο; Ποια ήταν η τεχνική διακόσμησης ενός αρχαίου αγγείου; Τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι χρυσοχόοι για να φτιάξουν κοσμήματα; 


Οι επισκέπτες των αρχαιολογικών μουσείων θαυμάζουν τα αντικείμενα που κοσμούν τις προθήκες τους, σπανίως όμως αναρωτιούνται πώς αυτά κατασκευάστηκαν. Η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο, «Mέσα στα εργαστήρια των Αρχαίων... μαζί δημιουργούμε» που θα πραγματοποιηθεί από 11-29 Φεβρουαρίου, δίνει απαντήσεις. 

Συνδυάζοντας πρωτότυπα εκθέματα με ζωντανά εργαστήρια κατασκευής αρχαίων τεχνέργων, η νέα έκθεση, που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, επιχειρεί να προσεγγίσει τον κόσμο των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας, δηλαδή των επώνυμων και ανώνυμων τεχνιτών που είχαν το θεϊκό χάρισμα της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Για είκοσι ημέρες, καλλιτέχνες και τεχνίτες, σε συνεργασία με αρχαιολόγους, θα παρουσιάζουν ζωντανά στο κοινό τον τρόπο δουλειάς των αρχαίων γλυπτών, αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, χρυσοχόων και χαλκουργών. 

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία (σμίλες, αμόνια, κεραμικούς τροχούς κτλ.) οι καλλιτέχνες θα μετατρέψουν το μουσείο σε ζωντανό εργαστήριο, όπου θα παράγουν αντικείμενα παρόμοια με τα αρχαία εκθέματα του μουσείου που θα παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο. 

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους καλλιτέχνες εν δράσει και να συζητούν μαζί τους. 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Μεταλλοτεχνία, Μαρμαροτεχνία, Κεραμική. Τα ονόματα των εργαστηρίων δόθηκαν από μυθικά πρόσωπα και θεούς τεχνίτες. 

Στην πρώτη ενότητα, της Μεταλλοτεχνίας, θα παρουσιάζονται αρχαία μετάλλινα αντικείμενα καθώς και επεξηγηματικά σχέδια με πληροφορίες για τους αρχαίους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις διάφορες τεχνικές κατασκευής. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται το «Το εργαστήριο του Ηφαίστου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία των τεχνιτών (αμόνια, σφυριά, καλέμια, αντίγραφα αντικειμένων κ.ά).

Η δεύτερη ενότητα, της Κεραμικής, θα φιλοξενεί αρχαία αγγεία και πήλινα ειδώλια μαζί με το «Το εργαστήριο της Αθηνάς», το «ζωντανό εργαστήριο» με τον κεραμικό τροχό, τον πηλό, τα ημιτελή αγγεία, τα εργαλεία του αγγειογράφου κ.ά.

Στην τρίτη ενότητα, της Μαρμαροτεχνίας, θα παρουσιάζονται κυκλαδικά ειδώλια και κλασικά μαρμάρινα γλυπτά αλλά και το «Το εργαστήριο του Δαιδάλου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τους πάγκους των γλυπτών, τα εργαλεία, τα προπλάσματα και τα ημιτελή μαρμάρινα έργα. 

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας του μουσείου. 

Τα ζωντανά εργαστήρια θα λειτουργούν τις παρακάτω ημέρες και ώρες ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να προσέρχονται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν:

Μαρμαροτεχνία «Το εργαστήριο του Δαιδάλου»

11-12 Φεβρουαρίου: 15:00-20:00

13-15 Φεβρουαρίου: 12:00-17:00 

Συμμετέχουν: Επαμεινώνδας Βενιέρης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιάννης Παπαδάτος

Κεραμική «Το εργαστήριο της Αθηνάς»

18-19 Φεβρουαρίου: 15:00-20:00

20-22 Φεβρουαρίου: 12:00-17:00

Συμμετέχουν: Θωμάς Κοτσιγιάννης, Νίκος Μπαμιατζόγλου, Νίκος Παπαδημητρίου

Μεταλλοτεχνία «Το εργαστήριο του Ηφαίστου»

25-26 Φεβρουαρίου: 15:00-20:00

27-29 Φεβρουαρίου: 12:00-17:00

Συμμετέχουν: Άκης Γκούμας, Δημήτρης Αλεξάνδρου, Νίκος Παπαδημητρίου

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Νίκου Παπαδημητρίου.

Το εισιτήριο κοστίζει 3,5 ευρώ, ενώ για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης η είσοδος είναι δωρεάν.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια