Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα ευρήματα της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Φάμπρικα

Πλούσιος είναι ο απολογισμός της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής που ανασκάπτει την περιοχή του λόφου Φάμπρικα στην Πάφο για το 201...


Τα ευρήματα της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Φάμπρικα

Πλούσιος είναι ο απολογισμός της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής που ανασκάπτει την περιοχή του λόφου Φάμπρικα στην Πάφο για το 2015.   

Οι σωστικές ανασκαφές της αποστολής του Πανεπιστημίου της Αβινιόν και της Βωκλύζ (MafaP) διεξήχθηκαν υπό τη διεύθυνση της δρος Κλερ Μπαλαντιέ, καθηγήτριας Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, στο πλαίσιο των εργασιών για το «Πάφος 2017, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα».  

Οι ανασκαφές διεξήχθησαν σε τρία σημεία της περιοχής του λόφου Φάμπρικα:   

- στη νότια πλευρά του νέου κυκλικού κόμβου, όπου βρέθηκε ένα παχύ στρώμα οικοδομικού υλικού,  
- στον χώρο όπου προγραμματίζεται η ανέγερση της γέφυρας που θα ενώνει τον λόφο Φάμπρικα με τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου.   

Στο σημείο αυτό ανασκάφηκαν δύο ταφές της ύστερης Μεσαιωνικής περιόδου, μια παιδική και μια εφηβική, και   

- στην κορυφή του λόφου Φάμπρικα, γύρω από το βοτσαλωτό ελληνιστικό ψηφιδωτό που κοσμούσε το δάπεδο μιας ‘αίθουσας συμποσίων’ (που ανασκάφηκε αρχικά το 1997 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων).   

Η ανασκαφή στον χώρο αυτό διεξήχθη λόγω της αρχικής απόφασης που υπήρχε για ανέγερση νέου προστατευτικού στεγάστρου. Η ανασκαφική έρευνα απέδειξε ότι η αίθουσα με το ψηφιδωτό δάπεδο ανήκε σε ένα κτήριο της Ελληνιστικής περιόδου και ότι υδροδοτείτο από έναν πήλινο αγωγό που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το κτήριο αυτό φαίνεται ότι καταστράφηκε μερικώς από μεταγενέστερα έργα υδροδότησης, Ρωμαϊκής περιόδου, που περιελάμβαναν την κατασκευή αγωγού και δεξαμενών.   

Μεγάλος τετράγωνος χώρος στη Ρωμαϊκή οικία   

Οι κυρίως ανασκαφικές έρευνες επικεντρώθηκαν στη Ρωμαϊκή οικία, η οποία ανασκάπτεται από το 2010, και η ανασκαφή διήρκησε εννέα εβδομάδες. Κατά την έρευνα εντοπίστηκε ένας μεγάλος τετράγωνος χώρος, στο κέντρο του οποίου υπήρχε μικρή δεξαμενή (impluvium). Ο χώρος στα ανατολικά οριζόταν από στοά, όπως μαρτυρούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που βρέθηκαν και τα οποία περιλαμβάνουν τμήματα κιόνων και κιονοκράνων.   

Κάτω από τα στοιχεία αυτά, η ανασκαφική έρευνα εντόπισε τη βάση του ελληνιστικού λατομείου. Επίσης, δύο ακόμη δωμάτια ήλθαν στο φως στη νότια πλευρά του χώρου, ενώ ερευνήθηκε και μια κλίμακα στη βορειο-ανατολική γωνία της εσωτερικής αυλής.   

Μια προκαταρκτική μελέτη των κινητών ευρημάτων και της στρωματογραφίας της περιοχής χρονολογούν την πρώτη φάση του κτηρίου στις αρχές του 1ου αιώνα μ. Χ. (κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Αυγούστου ή Τιβέριου).   

Λίγο μετά την ανέγερσή της, η οικία υπέστη μεγάλες ζημιές, πιθανόν ως αποτέλεσμα σεισμού. Στη συνέχεια, κατά το τρίτο τέταρτο του 1ου αιώνα μ. Χ. επισκευάστηκε μερικώς. Αργότερα, ορισμένα δωμάτια στο πίσω μέρος επιχωματώθηκαν, ορισμένα άλλα δωμάτια διακοσμήθηκαν με τοιχογραφίες, ενώ μειώθηκε το άνοιγμα ορισμένων θυρών.   

Η εγκατάλειψη του κτηρίου δεν μπορεί ακόμη να χρονολογηθεί. Διάφορα ανασκαφικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κτήριο χρησιμοποιήθηκε για στέγαση εργαστηρίων αλλά και ως στάβλος. Κατά τη Μεσαιωνική περίοδο, το ανατολικό τμήμα των ερειπίων της οικίας καλύφθηκε από δρόμο και στη συνέχεια από τη σημερινή οδό Αγίας Κυριακής.   

Το κτήριο αυτό έχει πολλές ομοιότητες με τη λεγόμενη «Ελληνιστική Οικία» που ανέσκαψε η Πολωνική Αρχαιολογική Αποστολή του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην περιοχή Μαλούτενα της Κάτω Πάφου. Τα κτήρια αυτά είχαν οικοδομηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικοδόμησης της Νέας Πάφου, μετά από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την πόλη το 15 π. Χ. Οι εργασίες ανοικοδόμησης χορηγήθηκαν από τον Αυτοκράτορα Αύγουστο, και για τον λόγο αυτό, η πόλη έλαβε τον τίτλο Σεβαστή. Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο αυτή ο λόφος Φάμπρικα μετετράπη σε μια πολύ σημαντική συνοικία της πόλης, η οποία περιελάμβανε νέα κτίρια και βασικά έργα υποδομής, όπως εγκαταστάσεις υδροδότησης.   

Τα ευρήματα της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Φάμπρικα

Επίσης, εντός του 2015 συνεργεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων προέβησαν σε έργα στερέωσης και συντήρησης των ερειπίων της Ρωμαϊκής οικίας.   

Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή και το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και στο Δήμο Πάφου για την οικονομική στήριξη της συντήρησης της Ρωμαϊκής οικίας. Επίσης, ο Δήμος Πάφου συνέβαλε στο έργο της αρχαιολογικής αποστολής παρέχοντας μηχανικά μέσα για την απομάκρυνση των μπαζών της ανασκαφής.   

Τα ευρήματα της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Φάμπρικα

Στην ανασκαφική περίοδο του 2015 συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Αβινιόν, φοιτητές από τις ΗΠΑ, από το Kourion Urban Project Expedition, καθώς επίσης και εθελοντές από τις Επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.


Δεν υπάρχουν σχόλια