Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Διάλεξη σε πανεπιστήμιο της Κύπρου έδωσε η η πολυσυζητημένη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Αμφίπολης, κα...

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Διάλεξη σε πανεπιστήμιο της Κύπρου έδωσε η η πολυσυζητημένη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Αμφίπολης, και παρουσίασε νέα στοιχεία για την ανασκαφή.

«Η μοναδικότητα της κατασκευής του περιβόλου από θασίτικο μάρμαρο καθώς και η σημαντική χρονική περίοδος οδηγούν τη σκέψη μας στην ύπαρξη σημαντικών ταφών στο εσωτερικό του περιβόλου που μια ανασκαφική συνέχεια θα αποκαλύψει» υπογράμμισε η Κατερίνα Περιστέρη στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ περισσότερα.

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Μάλιστα σημείωσε ότι, από τα έως τώρα αποτελέσματα των ηλεκτρικών τομογραφιών η ομάδα της γνωρίζει πολύ καλά που πρέπει να σκάψουν.

Η ανασκαφέας του μνημείου της Αμφίπολης έδωσε μια γεύση από νέα στοιχεία που προφανώς η συνέχεια τους θα υπάρξει στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, ενώ αυτά έχουν άμεση σχέση με την ανασύνθεση της ταυτότητας των νεκρών.

Τοιχογραφίες με ιστορία 

Πολύ σημαντική θεωρείται η ιστορία του ήρωα που εξελίσσεται ζωγραφισμένη στη ζωφόρο του μνημείου.


Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

«Υπάρχουν μορφές που ορισμένες είναι πάνω σε άρματα. Βλέπουμε όπλα πολεμιστή με θώρακα. Ένα άρμα με μια μορφή. Ένα ιππέα. Ορισμένες μορφές έχουν κάποιο καπέλο κόκκινο.

Εδώ βλέπουμε ένα ταύρο στο κέντρο, ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονται δυο κένταυροι. Υπάρχει η φτερωτή νίκη πάνω στην πλώρη ενός πλοίου που φαίνεται ξεκάθαρα και δίπλα οι τρίποδες.

Υπάρχουν και σφίγγες. Εδώ υπάρχουν και μορφές που ξεχωρίζουν. Οι φτερωτές μορφές κρατούν ένα κόκκινο πανί και πάνω του μεταφέρουν κάτι. Παραδίπλα υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων Θεών. Εκεί μεταφέρεται ο νεκρός, σε κάποια συγκέντρωση Θεών».

Αρχιτεκτονική νεκρικού θαλάμου

Αναφερόμενη στο νεκρικό θάλαμο αποκάλυψε ότι δίπλα στη θήκη του τάφου, υπάρχει η ειδική διαμόρφωση ενός χώρου με τη μορφή «Π».

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί δίπλα υπάρχει ένα "Π" που θα μπορούσαν να μπαίνουν και να βλέπουνε ..το χώρο αυτό. Μέσα στο θάλαμο αυτό βρέθηκαν υπολείμματα νεκρικής κλίνης. Στολίδια από γυαλί και κόκκαλο και χρυσά κυκλικά διακοσμητικά με μορφές όπως νύφες.

Μιλάμε για γυναικείες μορφές που τρέχουν ή στέκονται. Παρόμοια οστέινα βρέθηκαν στην Πέλλα, στη Βεργίνα και στον Μακεδονικό τάφο Γ' στον Άγιο Αθανάσιο. Με τους σκελετούς δεν έχουμε κανέναν στοιχείο ακόμη είναι προς μελέτη. Δεν ξέρουμε αν είναι σκελετοί ανδρών ή γυναικών δεν έχουμε στοιχεία. Είναι προς μελέτη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει».

Νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου 

Η κ. Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε και στα χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο της ανασκαφής και παρουσίασε ως κυρίαρχο αυτό, του Μέγα Αλέξανδρου.


Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

«Έχουμε νομίσματα χάλκινα του Αλέξανδρου του Γ' (336-323 π.Χ.) από την Αμφίπολη και φέρουν το μονόγραμμα του Αλέξανδρου. Βρέθηκαν επίσης νομίσματα Κασσάνδρου (319-317 π.Χ.) και είναι σε πολύ καλή κατάσταση καθώς και χάλκινα νομίσματα των Αμφιπολιτών».

Η κ. Κατερίνα Περιστέρη εξέφρασε τη βεβαιότητα της ότι ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, προς τιμήν εξέχουσας προσωπικότητας ενώ από τη μελέτη των δεδομένων φαίνεται ότι τείνει να ανασυνθέσει σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα προσώπων που βρίσκονται σε ένα μνημείο με λατρευτική χρήση.

Η ανασκαφέας επιχειρηματολόγησε για τη χρονολόγηση του ταφικού συγκροτήματος στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα ενώ όπως είπε κλειδί ήταν η ανασκαφική διερεύνηση, τα κινητά ευρήματα, οι ταυτίσεις αρχιτεκτονικών μελών που βρέθηκαν κοντά στον τάφο και στη γύρω περιοχή από το αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή αλλά και η τεχνοτροπία του ψηφιδωτού και των γλυπτών, που μελέτησε ο στενός συνεργάτης της Αντόνιο Κόρσο.


Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Σύμφωνα με την άποψη της κ. Περιστέρη, ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί ενός προϋπάρχοντος γηλόφου, αλλά και εντός μιας παλαιότερης νεκρόπολης. Ο Δεινοκράτης περιέκλεισε σε έναν τεράστιο κυκλικό περίβολο τις παλαιότερες ταφές και δημιούργησε ένα μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη. Αναφέρθηκε παράλληλα στις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.

Η παρουσίαση έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Μακεδονικό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά, Αμφίπολη: Ανασκαφική έρευνα 2012-2014». 

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύσκεψη επιστημόνων που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού στο Μουσείο της Αμφίπολης, 5 και 6 Φεβρουαρίου.


Πηγή: iefimerida, Γ. Ροδάκογλου, Thousand News

Δεν υπάρχουν σχόλια