Εξαιρετικής τέχνης, φιλοτεχνημένοι από μάρμαρο Πάρου, οι πανομοιότυποι Κούροι της Κλένιας εντοπίστηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων τον Μάιο τ...
Εξαιρετικής τέχνης, φιλοτεχνημένοι από μάρμαρο Πάρου, οι πανομοιότυποι Κούροι της Κλένιας εντοπίστηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων τον Μάιο του 2010. |
Η είδηση του εντοπισμού τους στα χέρια αρχαιοκαπήλων ήταν από τις συγκλονιστικότερες του 2010. 'Ολοι τότε εντυπωσιάστηκαν από τους δύο πανομοιότυπους πανέμορφους Κούρους της Κλένιας, ύψους 1,80 μ. (ο ένας είναι λίγο πιο κοντός), βάρους 220 κιλών, που χρονολογούνται στο 530 π.Χ.
Όχι μόνο γιατί γλίτωσαν από την παράνομη διακίνησή τους αλλά και διότι η αποκάλυψή τους βοήθησε στην ανεύρεση εκτεταμένου νεκροταφείου του 6ου, του 5ου και του 4ου αι. π.Χ. στην περιοχή της Κορινθίας. Τώρα αυτά τα σπουδαία ευρήματα ετοιμάζονται με καθυστέρηση να μπουν στα εργαστήρια... θεραπείας.
Το έργο συγκόλλησης των δύο αγαλμάτων, που έπρεπε να έχει ξεκινήσει –πολύ περισσότερο που η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συντήρηση των γλυπτών εκπνέει τέλος του μήνα–, πήρε την υπουργική έγκριση για έναρξη. Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε από τον κ. Αριστείδη Μπαλτά πριν από λίγες ημέρες, δίνοντας τέλος στις καθυστερήσεις, αλλά και ελπίδες για τη λειτουργία των δύο αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου, οι οποίες, αν και ανακαινίστηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, παραμένουν κλειστές περιμένοντας τα δύο αγάλματα.
Σε σχετική ερώτηση προς τον έφορο Αρχαιοτήτων Κορίνθου, ο κ. Κωνσταντίνος Κίσσας απάντησε προχθές στην «Κ» ότι ενημερώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για την υπογραφή και ότι το έργο θα προχωρήσει έως τον Ιούνιο. «Μόλις θα έρθει και εγγράφως η απόφαση, θα ανατεθεί σε ειδικευμένους μαρμαροτεχνίτες και γλύπτες, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι χρειάζονται 40 ημέρες για την ανάταξη».
Οι καθυστερήσεις οφείλονται στη συζήτηση του θέματος σε δύο συνεδριάσεις του ΚΑΣ. Η μελέτη ανάταξης, που αρχικά εξετάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με οριακή πλειοψηφία, αναπέμφθηκε και συζητήθηκε εκ νέου από το Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από την αναπομπή του θέματος. Εκεί ζητήθηκε η στήριξη των Κούρων και από τρίτο εξωτερικό σημείο.
Το παράπονο του επισκέπτη
Η απουσία των δύο εξαιρετικής τέχνης αγαλμάτων και οι δύο κλειστές αίθουσες είναι ίσως και το μόνο παράπονο των επισκεπτών που φτάνουν μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, αφού πληρώνουν αυξημένο πια εισιτήριο (8 ευρώ από 6 παλιότερα), χωρίς να δουν την επανέκθεση και, κυρίως, τους δύο εντυπωσιακούς Κούρους. Αυτούς περιμένουν όλοι για τα εγκαίνια.
«Δεν έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου», λέει ο κ. Κίσσας, «παρά μόνο για τις κλειστές αίθουσες». Όσο για τους Κούρους, θεωρεί πως το έργο «θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου».
Στα τηλεφωνήματα, το προσωπικό του μουσείου απαντάει διπλωματικά ότι οι αίθουσες μάλλον θα ανοίξουν τον Ιούνιο, ενώ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον χώρο, άλλοι προσδιορίζουν τα εγκαίνια έως τον Αύγουστο.
Θυμίζουμε ότι τα αγάλματα, που σώζονται σε 12 συγκολλούμενα μέρη το πρώτο και σε 14 το δεύτερο, κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2010 στα χέρια αρχαιοκαπήλων στην Κλένια Κορινθίας (ταυτίζεται με την Τενέα, κώμη της Αρχαίας Κορίνθου), μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο πρώτο μουσείο της χώρας. Τον ίδιο κιόλας μήνα, η Εφορία δραστηριοποιήθηκε και ξεκίνησε εκτεταμένη ανασκαφή εκεί όπου οι αρχαιοκάπηλοι υπέδειξαν τη λαθρανασκαφή. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Εκτεταμένο νεκροταφείο, δύο σαρκοφάγοι που ξεχώριζαν, μέλη από τους Κούρους που ανασκάφηκαν λαθραία. «Έσπασαν από τη βίαιη ανέλκυσή τους», εξηγεί ο κ. Κίσσας, τονίζοντας πως τα «τραύματα» που διακρίνει κανείς στα γλυπτά δεν προέρχονται από εργαλεία, δεν έγιναν σκόπιμα, αλλά οφείλονται στη βιαστική ανέλκυση καθώς και στα μηχανήματα καλλιέργειας.
Τα σπασμένα μέλη των αγαλμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη, θα συγκολληθούν με κοχλιωτούς ράβδους τιτανίου. Ο εντοπισμός των Κούρων έχει μεγάλη σημασία, επειδή είναι από τις εξαιρετικές περιπτώσεις που προϊόντα αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας συνδέονται άμεσα με το ανασκαφικό τους περιβάλλον, δίνοντας πολλές νέες πληροφορίες στους επιστήμονες. Οι δύο σαρκοφάγοι, που αποκάλυψαν στις ανασκαφές τους οι αρχαιολόγοι, δίνουν επιπλέον στοιχεία και για τους δύο Κούρους που, όπως φαίνεται, έστεκαν πάνω τους ως επιτύμβια σήματα στη μνήμη δύο νέων ανδρών.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια