Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Αληθινό θαύμα!» Οι New York Times υποκλίνονται στην Έκθεση του Ωνάσειου της Νέας Υόρκης

Την έκθεση, που φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο αλλά και εικαστικές εγκαταστάσεις κι εκπα...



«Αληθινό θαύμα!» Οι New York Times υποκλίνονται στην Έκθεση του Ωνάσειου της Νέας Υόρκης

Την έκθεση, που φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο αλλά και εικαστικές εγκαταστάσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια, Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία εξαίρει ο δημοσιογράφος της δημοφιλούς εφημερίδας The New York Times, που αριθμεί πάνω από 1,3 εκατομμύριο αναγνώστες, Holland Cotter.

«Ένα αληθινό θαύμα» είναι ο χαρακτηρισμός που δίνει ο αρθρογράφος στο αφιέρωμα που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Κυριακής 15 Μαΐου 2016, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας κερδίζοντας επισκεψιμότητα και εντυπώσεις.

Για Θεούς και θνητούς

Πιστό στη δέσμευση του από το έτος ίδρυσης του το 2000, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο έχοντας παρουσιάσει 17 μεγάλες εκθέσεις, υποδεχόμενο περισσότερο από 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Η έκθεση που εντυπωσιάζει είναι και η πρώτη μετά την ανακαίνιση του εκθεσιακού του χώρου στην καρδιά του Μανχάταν και προσφέρει στο κοινό μια σπάνια αρχαιολογική έκθεση, εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης και μια ποικιλία εκδηλώσεων και υλικού, τόσο στον εκθεσιακό του χώρο όσο και διαδικτυακά, για ανθρώπους κάθε ηλικίας, στη διάρκεια ενός τριμήνου αφιερωμένου στη θεματική Θεοί και Θνητοί.

Ο Όλυμπος, η κορυφή του οποίου ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως η κατοικία των θεών, παρέχει την πραγματική και συμβολική τοποθεσία για αυτό το ευρείας κλίμακας πρόγραμμα.

Μέχρι και τις 18 Ιουνίου, οι επισκέπτες του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τα τοπία και τους ήχους του Ολύμπου, να μάθουν για τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κατοικήσει και κατοικούν στις πλαγιές του, να βιώσουν αποκρίσεις σύγχρονων καλλιτεχνών σε αυτόν τον διαποτισμένο με ιστορία και μυθολογία τόπο , να συζητήσουν για την έκθεση και τα ζητήματα που αυτή θέτει για το σήμερα, με τον φιλόσοφο Σάιμον Κρίτσλεϋ αλλά και να παίξουν το ρόλο του αρχαιολόγου σε ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, με τίτλο Secrets of the Past – Excavating the City of Zeus (Μυστικά του παρελθόντος – Ανασκαφή στην πόλη του Δία).

«Αληθινό θαύμα!» Οι New York Times υποκλίνονται στην Έκθεση του Ωνάσειου της Νέας Υόρκης

Παράλληλα η αποκλειστική έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο -ορισμένα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο κοινό, υπό την επιμέλεια του Δρα Δημήτριου Παντερμαλή, Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και Υπευθύνου Ανασκαφών στο Δίον προκαλεί δέος.

“Λέγεται ότι η ιστορία είναι αυτό που νομίζουμε ότι συνέβη πραγματικά, με βάση κυρίως τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί. Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα “ζωντανό” παράδειγμα αυτής της ρήσης” δήλωσε σχετικά ο Δρ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

“Κατά τ’ άλλα, εννοείται ότι ο καθένας από εμάς επιλέγει τους δικούς τους θεούς και τη διαδρομή του προς το δικό του “ιερό βουνό”. Αυτή η μεγάλη έκθεση, πραγματικά σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, μετά από τριετή ανακαίνιση. Αδημονούμε να καλωσορίσουμε επισκέπτες από την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στο νέο μας χώρο, που πλέον είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μια νέα σειρά από εκθέσεις Τέχνης και Πολιτισμού, οι οποίες, ακολουθώντας την καθιερωμένη παράδοση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, θα συνεχίσουν να διερευνούν και να παρουσιάζουν την ελληνική κληρονομιά, «αμφισβητώντας» όμως τα δεδομένα στερεότυπα περί των αρχαίων κοινωνιών και των πολιτισμών τους”.

«Αληθινό θαύμα!» Οι New York Times υποκλίνονται στην Έκθεση του Ωνάσειου της Νέας Υόρκης

Η έκθεση Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 18 Ιουνίου 2016, διερευνά τη σχέση μεταξύ της καθημερινής ζωής στην αρχαία πόλη, που ήταν χτισμένη στις υπώρειες του Ολύμπου, και της μυθολογικής κατοικίας των θεών στην κορυφή του. Μέσα σε ένα σαγηνευτικό σκηνικό περιλαμβάνονται περισσότερα από 90 εκθέματα –ανάμεσά τους, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία, τα οποία χρονολογούνται από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν έχει εκτεθεί στο παρελθόν στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα είναι τα μαρμάρινα αγάλματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αναπαριστούν θεότητες όπως ο Δίας, η Δήμητρα και η Αφροδίτη, διακοσμητικά αντικείμενα και σκεύη που ανάγονται στο 1000 π.Χ., καθώς και ένα εντυπωσιακό σύνολο ψηφιδωτών από την «Οικία του Διονύσου», οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης στην ιστοσελίδα του, www.onassisusa.org


Πηγή: CNN Greece



1 σχόλιο