Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Χωρίς πωλητήρια και αναψυκτήρια αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία


Χωρίς πωλητήρια και αναψυκτήρια αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Εικόνα διάλυσης παρατηρείται σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς κλειστά παραμένουν αρκετά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα και οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται, αλλά και το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα.

Αρχαιοφύλακες και υπουργείο Πολιτισμού διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τους τουρίστες να βρίσκονται στη μέση. Οι τελευταίοι πληρώνουν τη νύφη αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βρίσκουν ούτε ένα σουβενίρ να πάρουν πίσω στην πατρίδα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία.

Πριν από λίγο καιρό επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα. Και στη συνέχεια το πωλητήριο του χώρου. Όταν ζητήσαμε να δούμε τα βιβλία, οι υπάλληλοι μας πληροφόρησαν πως «δεν πουλάνε γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα με το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο ελπίζουν πως θα λυθεί σύντομα…». Το πρόβλημα δεν λύθηκε, την ίδια απαράδεκτη εικόνα συναντάς σε αρκετά άλλα πωλητήρια κι απ’ ό,τι φαίνεται θα σημαδέψει το φετινό καλοκαίρι. Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά είναι άκρως… ελληνικός.

Οι αρχαιοφύλακες, με ανακοίνωσή τους, κατηγορούν ως υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη. Η κ. Λούβη, από την πλευρά της, απαντά ότι «έχει γίνει η μέρα νύχτα».

«Οι αρχαιοφύλακες αρνούνται να πουλήσουν στα πωλητήρια και οι 'αναψυκτηριάδες' κάθε φορά που προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός προσβάλλουν τη νομιμότητά του…» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο, σημειώνοντας ότι ήδη δύο διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων έχουν κηρυχθεί άγονοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, επί χρόνια οι φύλακες εκτελούσαν και καθήκοντα πωλητών επειδή οι τελευταίοι δεν επαρκούν. Για την εργασία αυτή το κράτος τους αντάμειβε με μπόνους 12% επί των πωλητέων ειδών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται τους χώρους. Το μπόνους καταργήθηκε το 2011 και φέτος οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν φέτος να απέχουν από τα καθήκοντα του πωλητή.

«Το μπόνους το εισπράτταμε από το 1977, βάσει νόμου» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπουλος και προσθέτει: «Από ένα σύνολο 1.500 αρχαιοφυλάκων το παίρνανε 300 άτομα, από τους οποίους οι 250 εισπράττανε μέχρι 100 ευρώ το χρόνο, υπήρχαν και καμιά 50αριά που βγάζανε παραπάνω λεφτά γιατί ήτανε σε μεγάλα πωλητήρια. Εμείς είπαμε ότι αφού είμαστε αρχαιοφύλακες είναι καλύτερα να μπούμε στις αίθουσες να φυλάμε και το υπουργείο να προσλάβει πωλητές»

Η ΠΕΥΦΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «είναι κλειστά πάρα πολλά πωλητήρια και αναψυκτήρια», διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό και προειδοποιεί, διά του προέδρου της, πως «θα προχωρήσει σε συμβολικά κλεισίματα αρχαιολογικών χώρων».0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου