Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δωρεά σπάνιου προϊστορικού πήλινου ειδωλίου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Σε μία σημαντική δωρεά προέβη χθες ο κ. Χριστάκης Χατζηπροδρόμου, ο οποίος δώρησε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ένα προϊστορικό πήλιν...


Δωρεά σπάνιου προϊστορικού πήλινου ειδωλίου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Σε μία σημαντική δωρεά προέβη χθες ο κ. Χριστάκης Χατζηπροδρόμου, ο οποίος δώρησε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ένα προϊστορικό πήλινο ειδώλιο. 

Πρόκειται για αρχαιότητα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι). Το αντικείμενο θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος SPAUT (Saving the Prehistoric Antiquities under Threat) που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. Μετά το τέλος της Έκθεσης το ειδώλιο θα εκτεθεί στο Κυπριακό Μουσείο.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε ανακοίνωσή του εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον κύριο Χριστάκη Χατζηπροδρόμου για την ευγενική δωρεά του. 

Συλλογή Χατζηπροδρόμου

Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη ιδιωτική συλλογή Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου στην Αμμόχωστο. Μετά την εισβολή η οικία λεηλατήθηκε και τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Η συλλογή περιελάμβανε 1254 αντικείμενα και οι πρώτες ενδείξεις για τη λεηλασία έγιναν γνωστές το 1976, όταν εμφανίστηκαν προς πώληση στον Οίκο Christies έξι πικρολιθικά ειδώλια. Το ειδώλιο που δωρήθηκε επαναπατρίστηκε από το Μόναχο τον Αύγουστο 2015 μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην παράνομη κατοχή του Αydin Dikmen, μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια