Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Godar:Ο βέλγος που γράφει Γραμμική Β, νέος επικεφαλής για επιστροφή Γλυπτών

Γράφει σε Γραμμική Β', έχει σκάψει για 40 έτη στην Κρήτη, κι έρχεται επί 50 χρόνια στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής το...


Godar:Ο βέλγος που γράφει Γραμμική Β, νέος επικεφαλής για επιστροφή Γλυπτών

Γράφει σε Γραμμική Β', έχει σκάψει για 40 έτη στην Κρήτη, κι έρχεται επί 50 χρόνια στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως. Είναι βελγικής καταγωγής, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, και βρέθηκε στη θέση του συμβούλου πολιτιστικής κληρονομιάς του πρώην προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Είναι, ωστόσο, κι ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες διεθνώς.

Γράφει σε Γραμμική Β'  - έχει δημοσιεύσει όλες τις επιγραφές Γραμμικής Β΄ που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει τις πινακίδες γραμμικής Α’ που δεν έχει διαβαστεί μέχρι σήμερα - έχει ανασκάψει την Κρήτη για 40 χρόνια κι έρχεται τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα - όπου διατηρεί πολλούς φίλους. 

Ο Λουί Γκοντάρ,από τους μεγαλύτερους μελετητές της προέλευσης της γραφής τέθηκε επικεφαλής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο εξελέγη από τη Συνάντηση των Εθνικών Επιτροπών Διεκδίκησης της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε άπταιστα ελληνικά ο Λουί Γκοντάρ είχε μιλήσει στο TheTOC για τον διακαή του πόθο να δει στην Αθήνα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του συμβόλου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Έλγιν έκλεψε αυτά τα Γλυπτά από την Ελλάδα και είναι απαράδεκτο το ότι οι Βρετανοί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν», είχε πει.

Ποια ήταν η κομβική στιγμή, αλήθεια, που αγάπησε την Ελλάδα; «Η Ελλάδα είναι μια δεύτερη χώρα για μένα και όπως έγραψα στον κατάλογο της έκθεσης “Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας” που συνεπιμελήθηκα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πιστεύω ότι η ρίζες του δυτικού πολιτισμού γεννήθηκαν στην Ελλάδα, από τον Μινωικό πολιτισμό. ΄Οποιος αγαπά την ιστορία πρέπει να αγαπά τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ιστορίας που βρίσκονται στην Ελλάδα, απλά διότι η Ευρωπαϊκή ιστορία γεννήθηκε στην Ελλάδα», μας είχε πει.

Για τον Λουί Γκοντάρ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μια παγκόσμια υπόθεση. Η Μελίνα Μερκούρη έλεγε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ελληνική υπόθεση. «Εγώ πιστεύω ότι είναι παγκόσμια υπόθεση γιατί εγώ μπορεί να μην είμαι Έλληνας, αλλά αγαπώ πολύ την Ελλάδα και βλέπω αυτό το θέμα σαν δικό μου», είχε συμπληρώσει.

Αλήθεια, η διπλωματική λύση, ή η δικαστική οδός θα ήταν κατά τη γνώμη του η ενδεδειγμένη σε σχέση με το debate που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών; «Εμείς στην Ιταλία έχουμε σαν την Ελλάδα πολλά προβλήματα σε σχέση με τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε Μουσεία στην Αμερική κι αλλού. Προσπαθούμε πάντοτε να βρούμε μια λύση εκτός δικαστηρίων. Είναι πιο εύκολο. Παραδείγματος χάρη, τι κάνουμε εμείς στην Ιταλία όταν θέλουμε να πάρουμε πίσω έργα που μας έκλεψαν όπως με το έργο Tavola Doria του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που μετά από πολλές διαπραγματεύσεις το επέστρεψε στην Ιταλία το Fuji Art Museum του Τόκιο; Κάνουμε μια συμφωνία: αυτοί που έχουν αυτά τα αριστουργήματα μας τα επιστρέφουν, κι εμείς για ένα, δυο-τρεις- έξι μήνες μπορούμε να στείλουμε έργα από τα δικά μας Μουσεία για να παρουσιαστούν σε έκθεση εκεί. Βρίσκουμε, δηλαδή, μια διπλωματική λύση εκτός δικαστηρίων. Αυτό πρέπει να το δει το ελληνικό κράτος. Αν η Ελλάδα πει στο βρετανικό Μουσείο να δώσει πίσω τα Μάρμαρα και η χώρα να στείλει δικά της έργα για έκθεση στο βρετανικό Μουσείο, αυτό ίσως μπορεί να είναι μια λύση…», είχε πει επίσης,

Κατά τη γνώμη του θα επιστρέψουν ποτέ τα Μάρμαρα στην Ελλάδα;

«Πρέπει να γίνει. Είναι δύσκολο γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο αλλά μου φαίνεται σημαντικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν το πρόβλημα και θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα. Ναι, πιστεύω ότι κάποια μέρα θα επιστρέψουν», είχε καταλήξει. 

Από ποιους αποτελείται ακόμα του νέο Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών

Το νέο ΔΣ ακόμα αποτελείται από τους:

Άννα Μαραγκού, Αντιπρόεδρος (Κύπρος)

Prof. Paul Cartledge, Αντιπρόεδρος (Ηνωμένο Βασίλειο)

Matthew Taylour, Αντιπρόεδρος (Καναδάς)

George Vardas, Γραμματέας (Αυστραλία)

Andrew George, Ταμίας (Ηνωμένο Βασίλειο)


Πηγή:  Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια