Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα Μουσεία

Η ανάπτυξη και η βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των μουσείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσει...

 Ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα Μουσεία

Η ανάπτυξη και η βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των μουσείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Το British Council, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και την Βρετανία, διοργανώνει το διετές πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, πανελλαδικής εμβέλειας, για τους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο τα εντατικά, πενθήμερα μαθήματα της Διεθνούς Ακαδημίας Μουσείων (International Museum Academy) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του δήμου Αθηναίων και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη Ακαδημία ξεκινάει  στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, διαρκεί δύο εβδομάδες (έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου) και περιλαμβάνει μία σειρά εντατικών, σεμιναρίων σε τέσσερις καίριους για τον κλάδο των μουσείων θεματικούς τομείς: Διοίκηση και Διαχείριση Έργου (Project Management), Επιμέλεια και Σχεδιασμός Εκθέσεων (Developing Exhibitions), Χρηματοδότηση και Ανάπτυξη Οικονομικών Πόρων (Fundraising and Income Generation) και Ανάπτυξη Νέου Κοινού (Audience Development). Η Ακαδημία επαναλαμβάνεται στην Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο (2-13 Νοεμβρίου).

Τα σεμινάρια της Ακαδημίας απευθύνονται σε νέους, αλλά και σε πιο έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα μουσεία και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να  μοιραστούν τις ιδέες και την εμπειρία τους, να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τάσεις, και να λάβουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μουσειακός και πολιτιστικός τομέας στην Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των μουσείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του αύριο, να συμβάλουν στη «μεταμόρφωση» των οργανισμών τους σε δυναμικά κύτταρα βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης και να αποκτήσουν μία πιο εξωστρεφή προσέγγιση τόσο με το κοινό, όσο και ως προς τις μεταξύ τους συνεργασίες.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες και καθηγητές από την Βρετανία, σε συνεργασία με έμπειρους προσκεκλημένους τόσο από τον διεθνή χώρο όσο και από την Ελλάδα, θα δουλέψουν σε εντατικά τμήματα με τους συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα σεμιναρίων που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, case-studies, συζητήσεις, one-to-one tutorials και διαδικτυακές συνεδρίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

 Ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα Μουσεία

Ανάμεσα στους διδάσκοντες και στους προσκεκλημένους ομιλητές ξεχωρίζουν:

Sara Hilton – Σύμβουλος Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Heritage Lottery Fund, και Διευθύντρια Συντονισμού Έργων στο National Museums Liverpool, ιδρυτικό μέλος του Capital Projects Network.

Susan Lord – Επιμελήτρια εκθέσεων στο Bury Art Museum & Sculpture Centre. Διδάσκει στο Manchester Metropolitan University

Henrietta Hopkins – Σύμβουλος Μουσείων και Οργανισμών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει διατελέσει Διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων και Στρατηγικού Marketing στο Museums, Libraries and Archives Council, Επίτιμη Γραμματέας του International Council of Museums (ICOM) UK, είναι ιδρυτικό μέλος του Museums Marketing Group.

Αnita Van Mil – Σύμβουλος Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Netherlands Museums Association.

Sarah Boiling – Σύμβουλος Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του The Audience Agency.

Richard Evans – Διευθυντής του Beamish από το 2008, πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Μουσείων και μέλος των National Museum Directors Council και North East Committee of the Heritage Lottery Fund.

Ειρήνη Παπαδημητρίου – υπεύθυνη Ψηφιακών Προγραμμάτων στο V&A και διευθύντρια στο τμήμα New Media Arts Development στο Watermans

Τα σεμινάρια θα φιλοξενηθούν σε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων μουσείων – Μουσείο Μπενάκη και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα - Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Transforming Future Museums: International Museum Academy
Αθήνα 12-23 Οκτωβριου


Πηγή: Α. Μποζώνη, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια