Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας


Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας
Μερικά από τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή μελών του κυκλώματος 
Μεγάλο διεθνικό κύκλωμα αρχαιοκαπήλων με δράση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό εξάρθρωσε μετά από πολύμηνες έρευνες η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Εξιχνιάστηκε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν γίνει στην χώρα μας από πολυπληθή και καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση που πλούτιζε ξεπουλώντας την εθνική μας κληρονομιά στους συνήθεις καλοπληρωτές και ηθικούς αυτουργούς των διεθνών οίκων δημοπρασιών που ειδικά την περίοδο της κρίσης στην χώρα μας έχουν βρει ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος και έχουν σπεύσει ως όρνεα, όπως άλλωστε συνήθιζαν πάντα…

Στη διάρκεια ταυτόχρονων επιχειρήσεων, τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα, Προμαχώνα Σερρών και Ρόδο, συνελήφθησαν 26 μέλη του, και συγκεκριμένα 22 Έλληνες ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μία 54χρονη Ελληνίδα, μία 33χρονη Γεωργιανή και μία 51χρονη Γερμανίδα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, δηλαδή 69χρονος και η 51χρονη γερμανίδα σύζυγός του, δύο άνδρες -πατέρας και γιός- ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο άλλοι άνδρες 53 και 38 ετών.

Οι συνήθεις ύποπτοι αυτών οίκων δεν είναι άλλοι από γνωστούς οίκους της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελβετίας και τους παρουσιάζουμε με την σειρά:

Numismatik Naumann (Βιέννη, Αυστρία)
Gorny & Mosch (Μόναχο, Γερμανία)
Nomos AG (Ζυρίχη, Ελβετία)
Roma Numismatic (Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία)

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση μνημείων κατ' επάγγελμα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και περί όπλων.

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού που φέρονται να είχαν ανάμειξη στην παράνομη διακίνηση αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως οι 14. Πρόκειται για 12 Έλληνες ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.

Επιπλέον, διακριβώθηκε, ο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος, καθώς και η συμμετοχή των τεσσάρων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, στη παράνομη διακίνηση, αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας.

Πρόκειται, για εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, με διακριτούς ρόλους και δομημένη ιεραρχία, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν από την λαθρανασκαφή μέχρι και την νομιμοποίηση των αρχαίων αντικειμένων και την πώληση τους, σε διεθνείς οίκους μέσω δημοπρασίας.

Επισημαίνεται ότι, κατά την αστυνομική έρευνα αναπτύχθηκαν, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, διορίστηκαν αρχαιολόγοι ως πραγματογνώμονες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, τις τελευταίες ημέρες, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Χώρας και συγκεκριμένα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Κόρινθο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Λαμία, τη Δράμα, το Προμαχώνα και τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση, κατά τους τελευταίους 14 μήνες και πλέον, εμπλέκεται σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, που της απέφεραν παράνομα κέρδη που ξεπερνούν τα 650.000 ευρώ.

Σε έρευνες στα σπίτια και στα αυτοκίνητα των δραστών, στην κατοχή τους και σε χώρους απόκρυψης των αρχαίων, αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα (ειδώλια, δακτυλίδια, σκουλαρίκια, πόρπες, αγγεία, βυζαντινές εικόνες, βυζαντινό σταυρό, δύο σπαθιά, κυονόκρανο), αλλά και δύο αρχαία αγάλματα -μεσαιωνικά, της εποχής των Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα (εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας).

Τα 946 από τα αρχαία νομίσματα και τα 32 από τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, με τη συνδρομή ανδρών του Λιμεναρχείου Πατρών, το πρωί της Τρίτης κρυμμένα στον προφυλακτήρα αυτοκινήτου του 54χρονου αρχηγικού μέλους.

Το αυτοκίνητο αυτό, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και ο 27χρονος γιός του, είχε ακινητοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ στον Προμαχώνα, πριν περάσει τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.Οι αστυνομικοί βρήκαν, επίσης, τέσσερα κυνηγετικά όπλα, πολεμικό τυφέκιο, πιστόλι, δύο παλαιά περίστροφα, περίστροφο κρότου, δύο αεροβόλα όπλα, δύο μαχαίρια, δύο σπαθιά, ξίφος, γκλομπ, παλαιά πιστόλα, 111 φυσίγγια, 25 βολίδες, 87 κάλυκες, γεμιστήρα, σιγαστήρα και 11 καψύλλια περιστρόφου κρότου, 21 μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, 73 κινητά τηλέφωνα, 17 ηλεκτρονικούς υπολογιστές-tablets, 10 φωτογραφικές μηχανές, τρία κιάλια, πέντε ζυγαριές ακριβείας μέτρησης νομισμάτων, φορητό ασύρματο, 23.742 ευρώ, 515 δολάρια ΗΠΑ, 3.560 δολάρια Κουβέιτ, 14 φύλλα χρυσού, τρεις πλάκες χρυσού βάρους 110 γραμμαρίων, επτά κατάλογους δημοπρασιών και μικροποσότητα χασίς.

Το Modus Operandi των «ηθικών» της Ευρώπης, των αρχαιοκάπηλων με τα «λευκά κολάρα» και τις δημοπρασίες με ποταμούς σαμπάνιας

Σχετικά με τους οίκους δημοπρασίας, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, στην Ασφάλεια Πατρών, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Απόστολος Μαρτζακλής, έχει αποδειχθεί ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς αρχαία ελληνικά νομίσματα, μερικά από τα οποία εξακριβώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, επακριβώς η πορεία τους ως ειδικότερα:

-η ημέρα και ο τόπος που διενεργήθηκε η λαθρανασκαφή,
-τα άτομα που τα αποκάλυψαν και τα αφαίρεσαν,
-ο μεσάζων που διαχειρίστηκε την αγοραπωλησία,
-ο αγοραστής που τα αγόρασε στην Ελλάδα,
-το ακριβές χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά τους,
-ο τρόπος που εξήχθησαν από την Χώρα,
-η δημοπράτηση τους σε συγκεκριμένους καταλόγους οίκων, καθώς και το τελικό ποσό πώλησης τους.

Για τα νομίσματα που έχει αποδειχθεί η ακριβή πορεία τους, από τον τόπο της λαθρανασκαφής μέχρι και την δημοπρασία τους, τα αρχηγικά στελέχη για να καταφέρουν να τα παρουσιάσουν στον κατάλογο του οίκου δημοπρασίας, προσκόμιζαν καταφανώς πλαστούς τίτλους κατοχής, στους οποίους αναφέρονταν γενικά και αόριστα, ότι τα νομίσματα προέρχονταν από ιδιωτική συλλογή, διαμορφωμένη στην Ευρώπη.

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

Ο οίκος δημοπρασίας δεχόταν τον τίτλο αυτόν, δημοπρατούσε το νόμισμα, αναγράφοντας στην περιγραφή των νομισμάτων την αόριστη αυτή προέλευση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση γνώριζε τον πραγματικό κάτοχο και κομιστή των νομισμάτων, καθώς επικοινωνούσαν απευθείας μαζί του, αποστέλλοντάς του μάλιστα και λίστα με τα νομίσματά του, που είχαν τοποθετηθεί στην δημοπρασία.

Μερικοί από τους οίκους δημοπρασιών, χορηγούσαν προκαταβολικά μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να προβαίνουν σε παράνομες αγορές μεγάλου αριθμού αρχαίων νομισμάτων, στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια δημοπρατούσαν στους καταλόγους τους.

Οι ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασίας, σε συμφωνία με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και έχοντας ως σκοπό την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής τιμή πώλησης των αρχαίων αντικειμένων, κατά την διάρκεια της ζωντανής δημοπρασίας, επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προέβαιναν σε προσφορές με στόχο να αυξήσουν την τιμή, ώστε να αναγκάσουν τον πραγματικό ενδιαφερόμενο αγοραστή, να προσφέρει με την σειρά του συνεχώς υψηλότερη τιμή δημοπράτησης.

Ακόμη και στην περίπτωση που το μέλος, από λάθος εκτίμηση, προσέφερε υψηλότερη τιμή για την αγορά του αρχαίου αντικειμένου, αυτό παρέμενε στην κατοχή του και ο οίκος δημοπρασιών του χορηγούσε τίτλο νόμιμης κατοχής.

Με τον τρόπο αυτό το αρχικά παράνομα εξαγόμενο από τη Χώρα αρχαίο αντικείμενο, καθίσταται νόμιμο και ο λαθρέμπορος μπορούσε στη συνέχεια να το πουλήσει σε ιδιώτες συλλέκτες αναγράφοντας στην περιγραφή του αντικειμένου, τον τίτλο κατοχής και το ιστορικό του.

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

Η εγκληματική οργάνωση είχε δομημένη ιεραρχία, με προκαθορισμένους ρόλους μεταξύ των μελών της, αναπτύσσοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης και λειτουργώντας σε υποομάδες ως εξής :

- Λαθρανασκαφείς : Στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονται οι λαθρανασκαφείς. Ξεχωριστές υποομάδες σε πολλές περιοχές της Χώρας, επέλεγαν τους τόπους για λαθρανασκαφή των αρχαίων αντικειμένων, οι οποίοι ήταν κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς. Επίσης επέλεγαν τοποθεσίες για τις οποίες είχαν συλλέξει πληροφορίες, για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων, είτε από άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είτε μέσω του διαδικτύου (δορυφορική απεικόνιση τοποθεσιών).
Στη συνέχεια, με την χρήση κατάλληλων μηχανημάτων ανίχνευσης υπεδάφους και σκαπτικών εργαλείων, προέβαιναν, κυρίως βραδινές ώρες, ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί, σε διενέργεια παράνομων ανασκαφών, με σκοπό την ανακάλυψη και την κλοπή αρχαιολογικών ευρημάτων.

- Μεσάζοντες : Στο επόμενο στάδιο ιεράρχησης, βρίσκονται τα άτομα στους οποίους επιδεικνύονται αρχικά τα παράνομα αρχαιολογικά ευρήματα, είτε δια ζώσης, είτε σε φωτογραφίες και οι οποίοι προέβαιναν στην αρχική εκτίμηση της αξίας τους και στη συνεχεία αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση τους.

Οι μεσάζοντες είτε αγόραζαν τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς και τα πωλούσαν στα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, είτε μεσολαβούσαν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων και έπαιρναν ποσοστό από την πώλησή τους.

Επίσης, ορισμένα από τα μέλη αυτά, είχαν διπλό ρόλο και συγκεκριμένα εκτός της μεσολάβησης για την πώληση των αρχαιοτήτων, πραγματοποιούσαν και οι ίδιοι λαθρανασκαφές.

Κάθε μεσάζων δραστηριοποιούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές και διακινούσε ή συγκέντρωνε κυρίως αρχαία αντικείμενα που είχαν ανακαλυφθεί σε αυτές.

- Τα αρχηγικά στελέχη: Συγκέντρωναν αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαγαν από την χώρα και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.

Τα άτομα αυτά, διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, καθώς προέβαιναν με ευκολία σε αγορές αρχαιοτήτων, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ από την αποδεδειγμένη χρόνια ενασχόλησή τους με την παράνομη εμπορία των αρχαιολογικών ευρημάτων, είχαν αποκτήσει εξειδικευμένες αρχαιολογικές γνώσεις, σχετικά με την χρονολόγηση τους, την τεχνοτροπία κατασκευής των αρχαίων αντικειμένων.

Στην συνέχεια, τα αρχηγικά στελέχη, αφού συγκέντρωναν ικανό αριθμό αρχαίων αντικειμένων, τα εξήγαγαν, εφόσον ήταν μικρά αντικείμενα, όπως νομίσματα, οι ίδιοι, από τη Χώρα και τα παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.

Σε περίπτωση που η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων, ήταν δύσκολη λόγω του όγκου τους, είτε τα απέστελλαν με δέμα στο εξωτερικό, είτε προσέρχονταν, οι ίδιοι οι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα, με δικά τους μεταφορικά μέσα και τα αγόραζαν. Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους.

- Οι οίκοι δημοπρασίας αλλά και οι αλλοδαποί ιδιώτες αγοραστές: Αποτελούν τους τελικούς αποδέκτες των αρχαιολογικών ευρημάτων, που παρανόμως διακινήθηκαν και εξήχθησαν από τη χώρα.

Σχετικά με τους οίκους δημοπρασίας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς αρχαία ελληνικά νομίσματα, μερικά από τα οποία εξακριβώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, επακριβώς η πορεία τους, όπως αυτή προαναφέρθηκε.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Κρατούνται όλοι, προκειμένου να οδηγηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή Πατρών.


Πηγή: in.gr , News247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου