Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου οι κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας

Οι κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας στο λιμάνι του Εμπορειού της Χίου κοσμούν πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, μ...


Δυο Κούροι του Εμπορειού και η Χια κόρη της Ακρόπολης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Οι κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας στο λιμάνι του Εμπορειού της Χίου κοσμούν πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, με τη βοήθεια των ειδικών του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πρόκειται για δύο αγάλματα από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. που, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, ανασκάφηκαν το 2004 από την αρχαιολόγο Κοκκώνα Ρούμπου της τότε Κ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στην οποία υπάγονταν η Χίος. 

Ο ένας κούρος προέρχεται από εργαστήριο της Πάρου του 560 π.Χ., ενώ ο δεύτερος έχει σμιλευτεί πιθανά σε χιώτικο εργαστήριο την περίοδο 575-550 π.Χ. περίπου. Ας σημειωθεί ότι η ανασκαφή της κας Ρούμπου έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης ανασκαφής της δεκαετίας του 1950 από την ομάδα του Άγγλου αρχαιολόγου Μπόρντμαν και επιβεβαίωσε τη λατρεία του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας αφού, εκτός των κούρων, ανασκάφτηκαν και κεραμικοί κύλικες με την επιγραφή «ΑΠΟΛΛΩΝΙ». 

Οι Κούροι ανασκάφηκαν το 2004 από την αρχαιολόγο Κοκόνα Ρούγγου της τότε Κ’ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στο οικόπεδο Βασίλη. Ο ένας προέρχεται από εργαστήριο της Πάρου και ανήκει στην περίοδο του 560 π.Χ.. Ο δεύτερος έχει κατασκευασθεί από Χιακό εργαστήριο και κατατάσσεται στην περίοδο  575 έως 550 π.Χ.. Τα  σημαντικά ευρήματα έχουν δημοσιευθεί σε ανακοίνωση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Από  τότε παρέμειναν σε αποθήκη της Υπηρεσίας. Η κ. Όλγα Βάσση προσπάθησε επανειλημμένα να τα  μεταφέρει στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων για να τα θαυμάσει το κοινό, αλλά  η προσπάθεια μόλις τελεσφόρησε.

Από το 2004, τα σημαντικά αυτά δείγματα της πλαστικής του 6ου π.Χ. αιώνα παρέμειναν σε αποθήκη της υπηρεσίας παρά τις προσπάθειες των στελεχών της να εκτεθούν. Τελικά, με πρωτοβουλία της κας Βάσση και τη συμβολή του Μουσείου της Ακρόπολης, του οποίου ο διευθυντής Δημήτρης Παντερμαλής έσπευσε να δεχθεί τη σχετική πρόταση, οι συντηρητές του Μουσείου Ακρόπολης Γιώργος Χατζελένης και Δημήτρης Κιλκής συνεργαζόμενοι με υπαλλήλους της Εφορείας Χίου μετέφεραν τα αγάλματα στη θέση όπου εκτίθενται σήμερα. «Το πρόβλημα της στήριξής τους», αναφέρει η κα Βάσση, «λύθηκε με την τεχνολογία του Μουσείου της Ακρόπολης. Τα τμήματα των κούρων που έλειπαν συμπληρώθηκαν με βιδωτούς ανοξείδωτους χαλύβδινους ράβδους».

Η περιοδική έκθεση δεν υλοποιήθηκε, γι’ αυτό το καλοκαίρι του 2016  τους κατέβασαν στο μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Όταν πραγματοποιηθεί η περιοδική έκθεση θα μεταφερθούν μόνιμα πια στο τμήμα όπου εκτίθενται τα ευρήματα του Εμπορειού, για να βλέπουν οι επισκέπτες τη συνολική εικόνα των ανασκαφών και των ευρημάτων της περιοχής.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου εκτίθεται πλέον και αντίγραφο αγάλματος της Χίας Κόρης που κοσμεί το Μουσείο της Ακρόπολης.


Δυο Κούροι του Εμπορειού και η Χια κόρη της Ακρόπολης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Το εξαιρετικής τεχνοτροπίας και εμφάνισης αντίγραφο του αγάλματος της Χίας κόρης δωρίθηκε από Χιώτισσα των Αθηνών η οποία επιθυμεί να μη γνωστοποιηθεί το όνομα της. Έχει τοποθετηθεί στο χώρο υποδοχής του μουσείου από το τέλος του 2016 και μαγνητίζει τα βλέμματα με την τεχνική αρτιότητα και τα χρώματα του.

«Αποτελεί ένα από τα αναθήματα του Παρθενώνα στον ιερό βράχο και ονομάζεται Χία Κόρη γιατί έχει κατασκευαστεί από Χιώτικο εργαστήριο».

Η ίδια χορηγός δώρισε στο Μουσείο αντίγραφα μίας κεφαλής Μ. Αλεξάνδρου και ένα άγαλμα της Θεάς Αθηνάς. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου βρίσκεται στην οδό Μουσείου, περίπου 100 μέτρα νότια του λιμανιού. Το κτήριο, εμβαδού 5.084 τ.μ., είναι χτισμένο σε τρεις ορόφους. Με το συνδυασμό του εμφανούς σκυροδέματος (μπετόν) και των υαλοπινάκων στους τοίχους, καθώς και με τη στέγη σε επίπεδο δώμα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '60 στην Ελλάδα.

Πηγή: Πολίτης Χίος, Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια