Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υποχώρησε ο μητροπολίτης Άνθιμος για τη Ροτόντα

Υποχώρησε ο μητροπολίτης Άνθιμος, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και την πίεση του υπουργείου Πολιτισμού και απέσυρε από...

Υποχώρησε ο μητροπολίτης Άνθιμος για τη Ροτόντα

Υποχώρησε ο μητροπολίτης Άνθιμος, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και την πίεση του υπουργείου Πολιτισμού και απέσυρε από τη Ροτόντα το «παλαιόν εγκαίνιον», που τοποθέτησε το πρωί της Κυριακής στην Αγία Τράπεζα, για το οποίο υποστηρίζει ότι «το αιματοβαμμένο ύφασμα του εγκαινίου ανήκε στον μανδύα του Αγίου Δημητρίου».

«Διαχειριστής του μνημείου της Ροτόντας είναι το υπουργείο Πολιτισμού» ήταν η λακωνική δήλωση της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, η οποία, μιλώντας στο «Έθνος», έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το «παλαιόν εγκαίνιον» αποσύρθηκε και δεν υπάρχει πια στο εσωτερικό της Ροτόντας.

Η ενέργεια αυτή του Άνθιμου είχε στόχο να δημιουργήσει πάλι θέμα Ροτόντας και την ντε φάκτο μετατροπή σε ναό, μάλιστα οι σχετικές αφίσες που κυκλοφόρησαν στην πόλη έγραφαν ότι το «παλαιόν εγκαίνιον» θα έμενε εκεί μόνιμα.

Έντονα αντέδρασε χτες ο Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ενώ σχετικό ψήφισμα εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Εδώ έχουμε μια κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας του υπουργείου και της εκκλησίας, αλλά και της απόφασης του ΚΑΣ», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ζητώντας να καταργηθούν και οι κοσμικές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις -γιατί δεν αντέχει το μνημείο- και η Ροτόντα να μείνει ως μνημείο και επισκέψιμος χώρος.

Μονομερής πράξη

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη Ροτόντα, που έχει ένα πάρα πολύ κακό παρελθόν. Πρέπει να γίνει πλήρης αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ, που δίνει τη Ροτόντα και για θείες λειτουργίες και για κοσμικές εκδηλώσεις. Η ενέργεια του μητροπολίτη είναι μια μονομερής πράξη που δεν λειτουργεί προς θετική κατεύθυνση», ανέφερε ο Γ. Μπουτάρης.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «πραξικοπηματική πράξη του μητροπολίτη» και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού «ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της δημοκρατίας».

Ζητείται επίσης η αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου και των υπουργικών αποφάσεων, που «απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού στη Ροτόντα». «Η παραβίαση της νομιμότητας από τον μητροπολίτη Ανθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Εκτός πραγματικότητας όσα επικριτικώς αναφέρονται εις βάρος μας για την Ροτόντα

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης «όσα επικριτικώς και κακοβούλως αναφέρονται εις βάρος της Μητρόπολης», με αφορμή τον εορτασμό του ναού του Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα και τη μεταφορά του αρχαίου εγκαινίου σε αυτόν την περασμένη Κυριακή.

«Καμία παράβαση νόμων ή αποφάσεων δεν έγινε από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κατά την εφετινή πανήγυρη της εορτής του Αγίου Γεωργίου του εν λόγω Μνημειακού Ιερού Ναού» τονίζεται, ενώ αναφέρεται ότι «ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία ήταν ήδη προγραμματισμένες και ορισμένες ακολουθίες, βάσει σχετικής αλληλογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλεως Θεσσαλονίκης και ουδεμία τελετή εγκαινίων εγένετο».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι κανονικό δικαίωμα μόνον του εκάστοτε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και εν προκειμένω του κ. Άνθιμου να επαναφέρει το αρχαίο εγκαίνιο της Αγίας Τράπεζας στη φυσική του θέση, δηλαδή μέσα στον Ιερό Ναό. «Κατά την Θ. Λειτουργία της 23ης Απριλίου 2017 ουδεμία παρέμβαση ή νέα κατασκευὴ έγινε επί της αγίας Τραπέζης του ιερού Μνημειακού αυτού Ναού. Απλώς, όπως ήδη είχε ενημερωθεί η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, μετεφέρθη το αρχαίο εγκαίνιο και ήδη ετοποθετήθη και φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο μαζί με το τμήμα του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου μέσα στον ανάλογο διαμορφωμένο χώρο, γνωστό ήδη από ετών στην αρχαιολογική υπηρεσία», σημειώνεται.

Επιπλέον, η Μητρόπολη δηλώνει ότι «αναμένει ακόμη την εφαρμογή της αποφάσεως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση του Σταυρού στη στέγη του ιερού Ναού».

Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εκφράζει λύπη για «όσα λέγονται και αναγράφονται υπό ανευθύνων πηγών και προσώπων, ασχέτων με τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας» και τους καλεί να διαβάσουν τις ιστορικές πηγές και τους καθηγητές της αρχαιολογίας και της επιστήμης.

Στα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι το αρχαίο εγκαίνιο ήταν τοποθετημένο επί 17 αιώνες μέσα στην αρχαία αγία Τράπεζα του χριστιανικού μνημειακού ιερού ναού των Ασωμάτων Αγγέλων και αργότερα του Αγίου Γεωργίου Ροτόντα. Σημειώνεται ότι βρέθηκε σε ανασκαφικές εργασίες το 1953 και ο αρχαιολόγος Η. Torp το μετέφερε στην Κοπεγχάγη όπου μετά από αναλύσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για "αιματοβαμμένα σπαράγματα αρχαίου υφάσματος". Το 1964 ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Α ΄ το τοποθέτησε στον ναό ενώ το εγκαίνιο εξαφανίστηκε περιέργως στο σεισμό του 1978.

Αργότερα, το 1980 ο καθηγητής Torp εξέφρασε στον καθηγητή κ. Μουτσόπουλο την επιθυμία να επαναφέρει το αρχαίο εγκαίνιο στη φυσική του θέση και μετά από επικοινωνία με τον τότε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα τον Β΄, εστάλη στη Ρώμη ο νυν μητροπολίτης Βέροιας Παντελεήμονας και παρέλαβε το εγκαίνιο που τοποθετήθηκε προσωρινά στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Το εν λόγω εγκαίνιο περιέχει ψήγματα του αρχαίου εγκαινίου, και τμήματα των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου που δόθηκαν από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο στον Μητροπολίτη Παντελεήμονα τον Β΄. «Κατόπιν τούτου, ο ιερός μνημειακός ναός του Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα ήδη είναι εγκαινιασμένος και ουδείς δύναται να αμφισβητήσει βάσει των ιερών κανόνων της Εκκλησίας και των κειμένων νόμων την ιερότητα του χώρου», προσθέτει η ανακοίνωση.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια