Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο «φως» ιστορικό σεισμό στην Κύπρο


Αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο «φως» ιστορικό σεισμό στην Κύπρο

Πολύτιμα ευρήματα που «φωτογραφίζουν» τις συνθήκες και τις συνέπειες του γεγονότος που εκτιμάται πως εκδηλώθηκε το 360 μ.Χ.

Εκπληκτικά στοιχεία από ιστορικό σεισμό που έπληξε το νησί της Κύπρου κατά την ύστερη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Περίοδο, το διάστημα μεταξύ 300 και 600 μ.Χ., έφερε στο «φως» αρχαιολογική ανασκαφή.

Οι έρευνες στα κτίρια που εντοπίστηκαν, τα οποία εικάζεται πως λειτουργούσαν ως αποθήκες και ως καταστήματα, επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι εκδηλώθηκε το 360 μ.Χ. Η συγκεκριμένη τοποθεσία εκτιμάται πως είναι το αρχαίο Κούριον, το οποίο βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια από τον Κόλπο του Ονειροπόλου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ, εντόπισαν σε έναν κτίριο κομμάτια από αμφορείς και μικρότερα αγγεία, τα οποία καταστράφηκαν όταν ο τείχος κατέρρευσε κατά την εκδήλωση του ισχυρότατου σεισμού.

Σε ημερίδα που οργανώθηκε, παρουσία τουλάχιστον 150 ατόμων, οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν τα στοιχεία από τα νέα ευρήματά τους και ανέλυσαν το πιθανότερο σενάριο για την ιστορία εκείνης της αποφράδας ημέρας, κατά την οποία ισοπεδώθηκε η αρχαία πόλη της Κύπρου.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου