Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Διάλεξη για την Προϊστορική Θεσσαλία

Διάλεξη για την Προϊστορική Θεσσαλία

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Σύλλογο των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Freie του Βερολίνου, διοργανώνουν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στις 9 Μαΐου, ημέρα Τρίτη και ώρα  19:00 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. 

Ο  Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Harald Hauptmann θα αναπτύξει το θέμα : «Η Προϊστορική Θεσσαλία υπό το πρίσμα της διεθνούς έρευνας: Ελληνο-Γερμανικές συνεργασίες κατά τον 20 αι».

Ο καθηγ. Harald Hauptmann συμμετείχε στις ανασκαφές της γερμανικής αποστολής τη δεκαετία 1950-1960 κατά την οποία ερευνήθηκε μια σειρά από σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς στην περιοχή της Γιάννουλης και των Δένδρων (Μαγούλα ΄Αργισσα, Οτζάκι, Αγ. Σοφία και  Αράπη) που αποτέλεσαν  σταθμό στη μελέτη της νεολιθικής περιόδου και της Εποχής του Χαλκού όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα μαζί με  τις ανασκαφές των πρωτοπόρων Ελλήνων αρχαιολόγων Χ. Τσούντα και Δ. Θεοχάρη στο Σέσκλο και Διμήνι. Αρκετά από τα ευρήματα των ανασκαφών από τους παραπάνω οικισμούς της περιοχής της Λάρισας, αποτελούν σήμερα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Ο καθηγ. Harald Hauptmann ξεδιπλώνει το χρονικό των Ελληνο-Γερμανικών προϊστορικών ερευνών στη Θεσσαλία που ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο που έπαιξε αυτή η περιοχή  στην καθιέρωση του νεολιθικού τρόπου ζωής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας με τη συνδρομή του καθηγ. Harald Hauptmann και της Δρ. Agathe Reingruber του Πανεπιστημίου Freie του Βερολίνου, έχει αρχίσει παράλληλα την απόκτηση αντιγράφων των αρχείων των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της και φυλάσσονται σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Ο καθηγ. Harald Hauptmann διευθύνει ερευνητικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης για τη μελέτη παραστάσεων και επιγραφών σε βράχους κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Κarakoram που συνδέει την Ινδία και το Πακιστάν, ενώ διετέλεσε και Διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη.

Η διάλεξη είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2413508242, καθημερινά και Σαββατοκύριακα 8:00 – 20:00.

Πηγή: Larissanet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου