Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας: πρωτότυπη ξενάγηση από «μαμάδες»

Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας: Πρωτότυπη ξενάγηση από «μαμάδες»

Μια άκρως πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση οργανώνεται γι’ αυτήν την Κυριακή, 07/05/2017. 

Προαναγγέλλοντας την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, 8-14 Μαΐου 2017, οι Μαμάδες στον Δρόμο οργάνωσαν μια Ανοιχτή Ξενάγηση με τίτλο «Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας». Τη μελέτη και τον σχεδιασμό της ξενάγησης έκανε ο αρχαιολόγος, ξεναγός και Μπαμπάς στον Δρόμο, Αριστοτέλης Κοσκινάς.

«Αν και συνήθως τους παραβλέπουμε, οι δρόμοι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε οικισμού. Όχι μόνο συνδέουν τα διάφορα σημεία του οικισμού, αλλά αποτελούν και δημόσιους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες και σημαντικά γεγονότα της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου» αναφέρει ο Αρ. Κοσκινάς.

«Η Αρχαία Αθήνα, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει μέρος του οδικού δικτύου της πόλης. Η ξενάγηση «Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας» θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει μερικούς από τους σημαντικότερους δρόμους της αρχαίας πόλης, καθώς και τα μνημεία γύρω από αυτούς. Θα αφηγηθούμε επίσης τη σημασία τους στη ζωή της πόλης, καθώς και τις εκδηλώσεις που οι πηγές αναφέρουν σε σχέση με αυτούς».

«Θα ξεκινήσουμε από το σταθμό του Μετρό "Ακρόπολη", για να δούμε την οδό Τριπόδων. Έπειτα, θα ανεβούμε την οδό Αρεοπαγίτου με κατεύθυνση την αρχαία Οδό διά Κοίλης, η οποία δια μέσου των Μακρών Τειχών, συνέδεε την Αθήνα με τον Πειραιά. Έπειτα, θα δούμε την οδό Κολλυτού, στην ομώνυμη αρχαία συνοικία και το δρόμο που οδηγούσε στην Πνύκα. Θα περπατήσουμε παράλληλα με το μονοπάτι του Αρείου Πάγου και θα δούμε την Οδό Παναθηναίων και τον δρόμο που συνέδεε την Αρχαία με τη Ρωμαϊκή Αγορά. Έπειτα, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τη συνέχεια της οδού των Παναθηναίων, ως τον Κεραμεικό, τη δυτική είσοδο της πόλης και σημείο αφετηρίας δυο ακόμη σημαντικών δρόμων, της Ιεράς Οδού και της Οδού προς την Ακαδημία. Σε πολλά σημεία της διαδρομής μας θα διαπιστώσουμε ότι σύγχρονοι δρόμοι συμπίπτουν με τους αρχαίους».

Διοργάνωση: Μαμάδες στο Δρόμο

Ιστορική επιμέλεια και ξενάγηση: Αριστοτέλης Κοσκινάς

Η εκκίνηση θα γίνει στις 5 το απόγευμα από τον σταθμό του Μετρό «Ακρόπολη» και ακολουθούν διάφοροι σύγχρονοι και αρχαίοι δρόμοι στην περιοχή και στους γύρω λόφους. Η διάρκεια εκτιμάται σε περίπου 2 με 2,5 ώρες.

Κόστος: Η ξενάγηση είναι δωρεάν και αποτελεί ευγενική προσφορά του κ. Αριστοτέλη Κοσκινά στις Μαμάδες στο Δρόμο. Για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, δε θα εισέλθουμε στους αρχαιολογικούς χώρους Κεραμεικού και Αρχαίας αγοράς, εφόσον μάλιστα τα μνημεία που μας ενδιαφέρουν είναι ορατά από τον περίβολο. Οι υπόλοιποι χώροι είναι ανοιχτοί στο κοινό χωρίς εισιτήριο.

Προσβασιμότητα: Η ξενάγηση θα είναι περιπατητική. Μολονότι το μεγαλύτερο τμήμα της θα γίνει σε ομαλό έδαφος, υπάρχουν σημεία τα οποία θα είναι αρκετά ανηφορικά, ενώ ένα τμήμα (Ν. της αρχαίας Αγοράς) είναι χωματόδρομος. Επίσης, η Αποστόλου Παύλου έχει πλακόστρωση. Παρόλα αυτά η πρόσβαση, είναι δυνατή με παιδικά ή αναπηρικά καροτσάκια, αν και υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας.

Στη νοηματική: Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την κα. Ξένια Νικολακοπούλου.

Περισσότερες Πληροφορίες: Mαμάδες στο Δρόμο (mamastodromo@gmail.com), Aριστοτέλης Κοσκινάς (arkoskinas@ymail.com).0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου