Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Από τις 27 Ιουλίου Την έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που συνεργάζεται εκ ...

«Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Από τις 27 Ιουλίου
Την έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που συνεργάζεται εκ νέου με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έπειτα από τρεις παρουσιάσεις εκθέσεων το 2011.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου.

Αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν» που διοργάνωσε φέτος το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας, υπό την επιμέλεια του διευθυντή του, καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη.

Καθώς έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, η έκθεση επιχειρούσε να αναγνώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 πΧ), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι άνθρωποι, τις ασχολίες τους, τις κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις και τις δοξασίες τους.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει στους επισκέπτες του Αεροδρομίου μία συνοπτική παρουσίαση αυτής της έκθεσης, για να γνωρίσουν τον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμό μέσα από φωτογραφίες, αλλά κυρίως μέσα από μια ταινία-ποίημα 4 λεπτών, σε σενάριο-αφήγηση του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, μουσική Μαριλένας Ορφανού και παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Haos Film (Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη).

Η ταινία προβάλλει αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολιτισμού αυτού, συμπυκνώνοντας τη ζωή και τη δημιουργία της κυκλαδικής κοινωνίας, 5.000 χρόνια πριν.

Το απόκρημνο γεωγραφικό ανάγλυφο, ο θαλάσσιος περιορισμός και η ανάγκη ώθησαν τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, όπου η ανθρώπινη μορφή (γυναικεία & ανδρική) σε ειδώλια κυριαρχεί, μιλώντας εύγλωττα για την κοινωνική ιεραρχία, τις ασχολίες, και τις δοξασίες των προϊστορικών Κυκλαδιτών. Mέσα από την έκθεση, οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα πάρουν μια πρώτη εικόνα για το πώς ήταν οι Κυκλάδες το 3000 π.Χ., πριν επισκεφθούν σήμερα τα νησιά του Αιγαίου.


Πηγή: Το Βήμα, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια