Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Το σημειωματάριο, γνωστό και ως «Κώδικας Αroundel» είναι το ζωντανό αρχείο ενός οικουμενικού μυαλού. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη δίνει ...



Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Το σημειωματάριο, γνωστό και ως «Κώδικας Αroundel» είναι
το ζωντανό αρχείο ενός οικουμενικού μυαλού.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη δίνει πρόσβαση σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο του ιδιοφυούς Ιταλού καλλιτέχνη.

Ο περισσότερος κόσμος φέρνει στο μυαλό του την εικόνα της Μόνα Λίζα στο άκουσμα του ονόματος Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Κάποιοι που είναι φανατικότεροι θαυμαστές του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη γνωρίζουν και για το ταλέντο στην μηχανική και την αστρονομία.   Όμως άγνωστες λεπτομέρειες και πτυχές της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας που στιγμάτισε τις αναγεννησιακές τέχνες έρχονται στο φως χάρη στην ψηφιοποίηση των περίφημων σημειώσεών του που διατίθενται στο κοινό από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.   

«Το σημειωματάριο, γνωστό και ως «Κώδικας Αroundel» είναι το ζωντανό αρχείο ενός οικουμενικού μυαλού»,γράφει ο Jonathan Jones στον Guardian.       

Για εκατοντάδες χρόνια, η τεράστια, μυστική συλλογή χειρογράφων παρέμεινε ως επί το πλείστον μακριά από τη δημόσια θέα, με εξαίρεση κάποιους συλλέκτες. Μετά το θάνατο του Ντα Βίντσι στη Γαλλία, ο μαθητής του Φραντσέσκο Μέλτσι έφερε πολλά από τα χειρόγραφα και τα σχέδια πίσω στην Ιταλία. Οι κληρονόμοι του Μέλτσι, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για τη σπουδαιότητα των χειρογράφων άρχισαν σταδιακά να τα ξεφορτώνονται. Ωστόσο, πάνω από 5.000 σελίδες σημειώσεων εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεντρωμένες στον Κώδικά ο οποίος καταγράφει μεταξύ άλλων το όραμά του Ντα Βίντσι για τα πρώιμα αεροπλάνα, ελικόπτερα και υποβρύχια.   Τα ψηφιακά σημειωματάρια έκαναν το ντεμπούτο τους το 2007 χάρη σε ένα πρότζεκτ που έγινε σε συνεργασία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και της Microsoft με τίτλο "Turning the Pages 2.0" σε μια διαδραστική μορφή που επιτρέπει στους αναγνώστες να γυρίζουν τις σελίδες με τη βοήθεια animation. Το γλωσσάρι που τα συνοδεύει εξηγεί το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο που περιβάλλει τα πολλά τεχνικά σχέδια, διαγράμματα και σχήματα.       

Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι


«Ο καλλιτέχνης και ο αυτοδίδακτος πολυμαθής έκανε μια εντυπωσιακή προσπάθεια να κρατήσει τις ιδέες του μακριά από αδιάκριτα μάτια. Τώρα, χάρη στις ψηφιοποιημένες συλλογές όπως αυτή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, ο καθένας μπορεί να μελετήσει το μυαλό του Λεονάρντο», γράφει ο Jonathan Jones.   

Για μια πιο πλήρη και αυθεντική εμπειρία μπορείτε να δείτε τις 570 ψηφιοποιημένες σελίδες του Codex Arundel εδώ

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια