Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική

Το κέικ είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί...


Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική
Το κέικ είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova.
Τι γεύση μπορεί να έχει ένα κέικ φρούτων 106 ετών που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική, στο κουτί του με το χαρτί περιτυλίγματος του μαγαζιού που αγοράστηκε πριν από έναν αιώνα; 

Αυτό ίσως δεν το μάθουμε ποτέ, και πάλι όμως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που έγινε από τα μέλη της Antarctic Heritage Trust, τα οποία και εικάζουν ότι το κέικ έμεινε εκεί από μέλη μιας άλλης αποστολής του 1911!   

Το γλύκισμα βρέθηκε σε μία καλύβα τύπου Borchgrevink, ο λόγος για τις πρώτες κατασκευές από ανθρώπινα χερια στην Ανταρκτική, ενώ η συγκεκριμένη είναι μία από τις δύο που είχε χτίσει  ο Νορβηγός εξερευνητής Carsten Borchgrevink το 1899 και χρησιμοποιήθηκε από τους εξερευνητές αργότερα.       
Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική

Οι ειδικοί της AHT πιστεύουν ότι το κέικ χρονολογείται από την εποχή της αποστολής Terra Nova (1910-1913), την καταστροφική τελευταία αποστολή του εξερευνητή Robert Falcon Scott στον Νότιο Πόλο. Αυτός και τέσσερις άλλοι είχαν φτάσει εκεί στις 17 Ιανουαρίου 1912, μόνο για να διαπιστώσουν με απογοήτευσή ότι ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen και η ομάδα τους είχαν προλάβει: είχαν φτάσει εκεί ένα μήνα νωρίτερα στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Ο Scott και οι άνδρες του πέθαναν στο ταξίδι επιστροφής, όταν οι ομάδες εκπαιδευμένων σκυλιών δεν κατάφεραν να τους συναντήσουν στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης.

Μόνο θλιβερό απομεινάρι αυτής της φιλόδοξης παρέας εξερευνητών, το κέικ που άφησαν πίσω τους, το οποίο είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova. Όσο για τα μέλη του ορμώμενου από τη Νέα Ζηλανδία Antarctic Heritage Trust, που έκανε την ανακάλυψη ας σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που ξεκίνησε τις αποστολές της μόλις τον Μάιο του 2016 με στόχο την ανάκτηση και τη συντήρηση όλων των αντικειμένων που ακόμη βρίσκονται στις καλύβες του Cape Adare.       

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική

Όσο για το άριστα συντηρημένο γλυκό, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Το γεγονός ότι είναι παρασκευασμένο με αποξηραμένα φρούτα, το καθιστά ανθεκτικό στην αλλοίωση (καθώς και στα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις), καθώς τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μηδενική υγρασία στο εσωτερικό τους και φυσικά το κέικ διατηρήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα σε πολικές θερμοκρασίες.    

Και πάλι, όμως, οι επιστήμονες που εξέτασαν το... αιωνόβιο κέικ φρούτων, σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούλευαν κάποιον να δοκιμάσει έστω και μισή μπουκιά. Άλλωστε, μετά τη συντήρηση των ανθεκτικών αυτών κτισμάτων στην Ανταρκτική, τα μέλη της ομάδας συντήρησης αυτών των αντικειμένων θα είναι υποχρεωμένα να τα επιστρέψουν στη θέση τους, ακριβώς εκεί που τα πρωτοεντόπισαν...  

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια