Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H σύμπραξη του Μουσείου Ακρόπολης με το Ίδρυμα Ωνάση δίνει ένα δώρο στην Αθήνα

Στο Μουσείο Ακρόπολης, η έκθεση «Emotions. Ένας κόσμος των συναισθημάτων» φέρνει συγκεντρωμένα αριστουργήματα από κορυφαία μουσεία. Στη...


H σύμπραξη του Μουσείου Ακρόπολης με το Ίδρυμα Ωνάση δίνει ένα δώρο στην Αθήνα
Στο Μουσείο Ακρόπολης, η έκθεση «Emotions. Ένας κόσμος των συναισθημάτων» φέρνει συγκεντρωμένα αριστουργήματα από κορυφαία μουσεία. Στη φωτογραφία ο «Έρως» και ο «Πόθος».
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, αξίζει να εξερευνήσουμε όσα μας προσφέρει η γεμάτη τουρίστες πρωτεύουσα. 

Έσπευσα να δω την έκθεση «Emotions. Ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης, μια θαυμαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Δώστε τρία ευρώ εισιτήριο και ανοιχτείτε σε έναν απέραντο, μοναδικό κόσμο αισθήσεων. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη και τώρα διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε έναν ειδικά αρχιτεκτονημένο χώρο που υποβάλλει τον επισκέπτη. Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται και όσο και να ήθελε κανείς να φωτογραφίσει τα μοναδικά εκθέματα, θα πρέπει να αρκεστεί στην απόλαυση που δίνει ο χρόνος της παρατήρησης μέσα στην έκθεση.

Έφτασα ένα πρωινό και ήδη η ουρά στο μουσείο ήταν μεγάλη, αλλά προχωρούσε ταχύτατα, όχι όπως η ουρά που μόλις είχα προσπεράσει στο Θέατρο του Διονύσου. Αλλά οι περισσότεροι τουρίστες κατευθύνονται στη μόνιμη συλλογή, οπότε ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο (αριστερά της γκαρνταρόμπας) είναι πιο ήρεμος. Απαιτείται γαλήνη για να εμβαθύνει κανείς στα εκθέματα του «Emotions». Είναι μια έκθεση εξαιρετικά προσεκτικά δομημένη, με σοφή οικονομία και εκθέματα όλα ένα προς ένα υψηλότατης ποιότητας. Είναι ευτύχημα να μπορεί να δει κανείς συγκεντρωμένα τέτοια αριστουργήματα από κορυφαία ελληνικά και ξένα μουσεία, από το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, από το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης, από το Αρχαιολογικό της Νάπολης και άλλα ακόμη... Πηγαίνετε με διάθεση να σκεφτείτε, η έκθεση δεν είναι μεγάλη, αλλά ιδιαιτέρως πυκνή. Έχει εξαιρετικές επεξηγήσεις για να καταλάβετε τη βεντάλια των συναισθημάτων, τον έρωτα, τον πόνο, τη θλίψη, την οργή, τον πόθο. Οι ενότητες είναι διακριτές, αλλά θα σας συνεπάρει το κάθε έργο χωριστά και η ιστορία του. Θα κινηθείτε κυκλικά και θα καταλήξετε στο κέντρο, όπου τα γλυπτά του «Έρωτα» και του «Πόθου» λειτουργούν ως κορύφωση. Ο «Έρωτας» είναι αντίγραφο του 2ου μ.Χ. αιώνα του γλυπτού του Λυσίππου και έρχεται από το Λούβρο. Ο «Πόθος», επίσης αντίγραφο του 2ου μ.Χ. αιώνα του γλυπτού του Σκόπα, έρχεται από τη Ρώμη. Προηγουμένως έχετε προετοιμαστεί χτίζοντας στρώσεις υποδοχής ισχυρών συναισθημάτων από ερωτικά συμπλέγματα, επιτύμβια και αποχαιρετισμούς, ερωτήματα στο Μαντείο της Δωδώνης, σκηνές πάθους από ερυθρόμορφα αγγεία, φυλακτά, θυσίες... Ορισμένα είναι σπαρακτικά σε ομορφιά και μήνυμα. Ο γεμάτος αγάπη και χιούμορ αποχαιρετισμός σε ένα αγαπημένο γουρουνάκι που το πάτησε κάρο με τέσσερα μουλάρια είναι συγκινητικός, όπως κάθε σκηνή αποχαιρετισμού. Χαράσσονται στη μνήμη τα πρόσωπα του Αχιλλέα και της Πενθεσίλειας, σε έναν κόσμο συναισθημάτων που αποκαλύπτεται εντυπωσιακά οικείος. 

Την έκθεση την αγκάλιασε ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, και την επιμέλεια είχαν οι εκλεκτοί Αγγελος Χανιώτης, Νίκος Καλτσάς και Ιωάννης Μυλωνόπουλος. Έως τις 19 Νοεμβρίου. Μην τη χάσετε.


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια