Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Κύπρος: Σπάνιο αιγυπτιακό αγγείο του 13ου αιώνα π.Χ. κατασχέθηκε από την αστυνομία


Κύπρος: Σπάνιο αιγυπτιακό αγγείο του 13ου αιώνα π.Χ. κατασχέθηκε από την αστυνομία

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια με αρχαίο, σπάνιο αιγυπτιακό αγγείο, ανεκτίμητης αξίας, του 13ου αιώνα π.Χ., που εξήχθη παράνομα από την Αίγυπτο και κατασχέθηκε από άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ), Λάρνακας που έλαβαν σχετική πληροφορία.

Το αρχαίο πήλινο αγγείο απεικονίζει τον Ραμσή τον Β΄, της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου και το αναζητούσαν οι Αρχές της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την Αστυνομία στις 24 Μαρτίου 2017 οι Αιγυπτιακές αρχές εξέδωσαν αίτημα δικαστικής συνδρομής και ζήτησαν από τις Κυπριακές αρχές, τον εντοπισμό και την κατάσχεση ενός αρχαίου ανεκτίμητης αξίας αιγυπτιακού αγγείου, που ανάγεται στον 13ο αιώνα π.Χ.

Όπως πληροφόρησαν οι Αιγυπτιακές αρχές, που φέρονται να γνώριζαν ότι ο αρχαιολογικός θησαυρός είχε βγει από τη χώρα παράνομα, το αρχαίο αγγείο ήταν προϊόν παράνομης ανασκαφής από πόλη της Αιγύπτου. Οι Αιγυπτιακές Αρχές είχαν πληροφορίες ότι το αρχαίο αγγείο βρίσκονταν στην κατοχή Ελληνοκύπριου. Οι έρευνες των Κυπριακών Αρχών 28 Μαρτίου και στις 12 Οκτωβρίου 2017, δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα και ο Ελληνοκύπριος αρνιόταν επίμονα ότι κατείχε το αρχαίο πολύτιμο εύρημα.

Η Αστυνομία είχε ερευνήσει με δικαστικά εντάλματα, το σπίτι και το υποστατικό του οποίου είναι ιδιοκτήτης ο Ελληνοκύπριος. Προχθές γύρω στις 11 το πρωί στο ΤΑΕ Λάρνακας έφτασε πληροφορία, την οποία η Αστυνομία, αξιολογώντας την, έστειλε μέλη της για έρευνα, η οποία έφερε αποτέλεσμα. Το αρχαίο αγγείο εντοπίστηκε και παραλήφθηκε για να παραδοθεί στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Αφού υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, θα δρομολογηθεί η επιστροφή του κλοπιμαίου πολύτιμου αγγείου στην Αίγυπτο.


Πηγή: Αυγή, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου