Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας για το Καστελλόριζο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας  διοργανώνει την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:00 διάλεξη με την αρχαιολόγο κ. Ελένη Παπαβασιλε...

Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας για το Καστελλόριζο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας  διοργανώνει την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:00 διάλεξη με την αρχαιολόγο κ. Ελένη Παπαβασιλείου και θέμα «Η ιστορική πορεία του Καστελλόριζου ανά τους αιώνες: το μεγαλείο ενός μικρού νησιού στην άκρη του Αιγαίου».

Στην ομιλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, θα αναφερθούν στοιχεία για την ιστορία και τα μνημεία της αρχαιότητας, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων του Καστελλόριζου με επίκεντρο την εποχή ακμής του νησιού (19ος-αρχές 20ου αι.), την περίοδο της Γαλλικής και Ιταλικής κατοχής καθώς και τους βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι οποίοι μετέτρεψαν έναν αξιόλογο και ευημερούντα οικισμό σε ερειπιώνα, ενώ η μετανάστευση των κατοίκων του αυξήθηκε τόσο που απέμειναν μόνο 200-300 σήμερα στο νησί. Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή DVD το οποίο αναφέρεται στα δεινά του νησιού από τις αρχές του 20ου αι. ως την καταστροφή του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κα Ελένη Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Kαρδίτσα, σπούδασε Iστορία-Aρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και από το 1982 εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στη Ρόδο. Έχει ασχοληθεί με την ανασκαφική έρευνα και την καταγραφή μνημείων στη Mεσαιωνική πόλη της Pόδου, στην Κάλυμνο, την Κω, την Κάρπαθο, την Tήλο, την Kάσο και το Kαστελλόριζο, καθώς και με την οργάνωση εκθέσεων στα Αρχαιολογικά Μουσεία Σύμης, Καρπάθου, Νισύρου, Καστελλόριζου, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και την Παναγία του Κάστρου στη Ρόδο.

Διετέλεσε επιβλέπουσα σε ανασκαφικές έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Καναδικού Ινστιτούτου. Συμμετέχει στο πρόγραμμα της Aκαδημίας Aθηνών σε συνεργασία με το Kέντρο έρευνας της Bυζαντινής και Mεταβυζαντινής τέχνης για το Corpus των Bυζαντινών τοιχογραφιών Tήλου.

Λαμβάνει μέρος σε αρχαιολογικά συνέδρια και ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων που σχετίζονται κυρίως με την παλαιοχριστιανική περίοδο και ειδικότερα τη γλυπτική που αποτελεί και το θέμα της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής της. Είναι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Aρχαιολογίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: 

- Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (τηλ. 24410-61564, efakar@culture.gr, http://ldepka.culture.gr/ )

- Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας (τηλ. 24410-25219, amk@culture.gr, fb/AρχαιολογικόΜουσείοΚαρδίτσας)



Δεν υπάρχουν σχόλια