Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιδωτό κλεμμένο από πλοίο του Καλιγούλα επιστρέφει στη Ρώμη από την Νέα Υόρκη

Ένα ψηφιδωτό που προερχόταν από ένα από τα πολυτελή πλοία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα και είχε κλαπεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πό...


Ψηφιδωτό κλεμμένο από πλοίο του Καλιγούλα επιστρέφει στη Ρώμη από την ΝΥ

Ένα ψηφιδωτό που προερχόταν από ένα από τα πολυτελή πλοία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα και είχε κλαπεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιστρέψει στην Ιταλία από τις ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκε σε μια ιδιωτική συλλογή.

Το ψηφιδωτό του 1ου μ.Χ. αιώνα προερχόταν από ένα πλοίο που βρέθηκε στο βυθό της λίμνης Νέμι, κοντά στη Ρώμη, τη δεκαετία του 1930. Μετά τον πόλεμο, κλάπηκε από το Μουσείο Ρωμαϊκών Σκαφών της Ιταλίας και τα ίχνη του χάθηκαν. Εντοπίστηκε όμως από τις ιταλικές αστυνομικές αρχές στη συλλογή μιας Ιταλίδας που διαμένει στη Νέα Υόρκη και κατασχέθηκε από τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές.

«Οι ΗΠΑ επέστρεψαν σήμερα στην Ιταλία πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονταν από λαθρανασκαφές ή από κλοπές στη χώρα μας» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη. «Θα επιστρέψουν όλοι στους χώρους απ' όπου τους έκλεψαν οι εγκληματίες», πρόσθεσε.

Μεταξύ των αντικειμένων της ρωμαϊκής εποχής ήταν ένα αγγείο από την περιοχή της Απουλίας του 350 π.Χ. (το είχε στην κατοχή του το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης), δύο αμφορείς του 4ου ή 50υ αιώνα π.Χ., ρωμαϊκά νομίσματα και χειρόγραφα.

Ο Καλιγούλας ήταν αυτοκράτορας μεταξύ 37-41 μ.Χ. Οι ιστορικές αναφορές τον περιγράφουν ως παράφρονα, βίαιο και σαδιστή. Ο θρύλος λέει ότι σχεδίαζε να κάνει το άλογό του Ύπατο.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια