Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς Ενσωμάτωση: Έκθεση σε Ρόδο

Η είσοδος του λιμανιού της Ρόδου, δεκαετία 1930 Μια έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανή...


Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς Ενσωμάτωση: Έκθεση σε Ρόδο
Η είσοδος του λιμανιού της Ρόδου, δεκαετία 1930
Μια έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων εγκαινιάστηκε στο Παλαιό Ελληνικό Προξενείο στη Ρόδο.

Την περίοδο από την έναρξη της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων έως και λίγο μετά την επίσημη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος (π. 1912-1955) καλύπτει η έκθεση «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση» που εγκαινιάστηκε το Σάββατο, στο ανακαινισμένο κτήριο του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου στη Ρόδο.

Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς Ενσωμάτωση: Έκθεση σε Ρόδο
Ρόδος, 31 Μαρτίου 1947. Δώδεκα νέες με τοπικές ενδυμασίες που συμβολίζουν τα δώδεκα ελεύθερα νησιά σηκώνουν στα χέρια την ελληνική σημαία. Οι Αρχές και πλήθος κόσμου περιμένουν να ξεκινήσει η πομπή από το Δημαρχείο προς το κτήριο της Διοίκησης Δωδεκανήσου (Αρχείο Συμεών Δοντά).
Η έκθεση καλύπτει και διαρθρώνεται σε έξι ενότητες: Η ιταλική κατοχή, η δίνη του πολέμου, η βρετανική διοίκηση, το μέτωπο της διπλωματίας, η ελληνική στρατιωτική διοίκηση 1947-1948, η Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου 1948-1955. Το σπάνιο και ενδιαφέρον υλικό αποτελείται από αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων, εφημερίδων και εντύπων, ενώ τα ενημερωτικά κείμενα είναι στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, το Αρχείο Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, το Imperial War Museum, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις.

Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς Ενσωμάτωση: Έκθεση σε Ρόδο
Κως, 31 Μαρτίου 1947. Αναμνηστική αφίσα που προσέφερε η Βρετανική στρατιωτική διοίκηση με αφορμή την ανάληψη της διοίκησης από τις ελληνικές Αρχές. Φέρει τις σφραγίδες των δήμων του νησιού. (ΓΑΚ Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου).
Οι συντελεστές της έκθεσης είναι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου.


ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου

Info:

Κτίριο Παλαιού Ελληνικού Προξενείου
Ιωάννη Καζούλη 8, πόλη της Ρόδου
Τηλ. επικοινωνίας: 22410-36503


Πηγή: The TOC


Δεν υπάρχουν σχόλια