Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία

Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην ανασκαφή στο Monte Giovi Αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ανακάλυψ...

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία
Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας
στην ανασκαφή στο Monte Giovi
Αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ανακάλυψε ετρουσκικό ναό στο Monte Giovi, το βουνό του θεού Δία. 

Στη κορυφή του βουνού, σχεδόν χίλια μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, οι Ετρούσκοι μελετούσαν τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως τους κεραυνούς για να ερμηνεύσουν τη θέληση των θεών και να προβλέψουν το μέλλον.

Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε λίγα στοιχεία για τη θρησκεία των Ετρούσκων και για αυτό το λόγο οποιαδήποτε είδηση για αυτή, γοητεύει τους μελετητές και τους λάτρεις της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει επίσης, επειδή είναι μία από τις λίγες ιερές περιοχές της Ετρουρίας που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Για να αποκαλυφθεί, χρειάστηκαν έξι χρόνια εργασίας από την αρχαιολογική ομάδα, όπου συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Luca Cappuccini.

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία
Πανοραμική θέα από τη κορυφή του Monte Giovi
Η περιοχή βρίσκεται σε ένα οροπέδιο της οροσειράς που χωρίζει το Mugello από την πεδιάδα της Φλωρεντίας, πάνω από την ετρουσκική πόλη Fiesole. Αεροφωτογραφίες είχαν ήδη αποκαλύψει την ύπαρξη ενός ορθογώνιου αναχώματος στην κορυφή. «Στη δεκαετία του εβδομήντα», εξηγεί ο Cappuccini στην εφημερίδα La Stampa, «βρέθηκαν τρία μικρά χάλκινα και μερικά σιδερένια βέλη καθώς και αιχμές δοράτων στην περιοχή».

Οι νέες ανασκαφές έφεραν στο φως τρία διαφορετικά στρώματα από διαφορετικές περιόδους. Στην παλαιότερη υπάρχει μικρή κατασκευή που περιβάλλεται από πλακόστρωτο. Εκεί βρέθηκε ένα lituus, σιδερένιο όργανο που χρησιμοποιούνταν από τους ιερείς για να καθορίσουν τα όρια της ιερής περιοχής. Είναι ένα από τα παλαιότερα που βρέθηκαν ποτέ και ανάμεσα στα μοναδικά που ανακαλύφθηκαν μέσα σε ναό, αφού τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα έχουν βρεθεί σε τάφους ιερέων.

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία
Θραύσμα του σιδερένιου lituus που βρέθηκε στον Monte Giovi
«To lituus είχε σπάσει και θάφτηκε στο έδαφος στη μέση της πλακόστρωτης περιοχής», δηλώνει ο Cappuccini. «Από την τοποθεσία μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν ένα 'auguraculum', ένας ουράνιος ναός, ένας τόπος που χρησιμοποιήθηκε για να ερμηνευθεί η θέληση των θεών».

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία
Όστρακο με ίχνη διακόσμησης

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία
Αγγείο μετά από εργασίες συντήρησης που βρέθηκε στην περιοχή
«Οι Ετρούσκοι χώριζαν τον ουρανό σε δεκαέξι μέρη, που αντιστοιχούσαν σε διαφορετική θεότητα. Για το λόγο αυτό ήταν σημαντικό για εκείνους να παρατηρούν φυσικά φαινόμενα όπως τον κεραυνό», εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Είναι πιθανό ο ναός να ήταν αφιερωμένος στον Τίνια, την ετρουσκική εκδοχή του θεού Δία, αν και δεν ήταν η μοναδική θεότητα που έριχνε τα βέλη του, τους κεραυνούς. Αλλά ήταν η πιο σημαντική και πιθανότατα έδωσε το όνομά του στο βουνό, που ονομάστηκε "di Giove" από τους Ρωμαίους.

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στη Φλωρεντία
Κατάλοιπα του περιμετρικού τοιχώματος του συγκροτήματος
Η ανακάλυψη δεν επιλύει πολλά μυστήρια που εξακολουθούν να καλύπτουν τη θρησκεία των Ετρούσκων: αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα προέρχονται από τις λατινικές γραπτές πηγές. Οι κεραυνοί πιθανότατα μελετήθηκαν όσον αφορά το σχήμα, τη θέση και το χρώμα: αλλά δεν γνωρίζουμε τι σήμαιναν τα χαρακτηριστικά αυτά για τους Ετρούσκους.

Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας, που άρχισε με τις ανασκαφές το έτος 2010, έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο με τίτλο: “Fulmini e saette”: da luogo di culto a fortezza d’altura nel territorio di Fiesole etrusca.


Δεν υπάρχουν σχόλια