Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά στην Αθήνα.



Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά στην Αθήνα.

Το ιστορικό αρ νουβό κτήριο της οδού Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας, στεγάζει από τις 8 Ιανουαρίου 2018 τα εκθέματα ενός μοναδικού Μουσείου που έρχεται να συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό και να το μυήσει στα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων.

Τα επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά -ταξινομημένα σε 24 ενότητες- εκτίθενται σε μια συνολική επιφάνεια 700 τ.μ., συγκροτούν ένα εντυπωσιακό πανόραμα και αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία αιχμής τον 2ο αιώνα π.Χ., λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, έφτασε σε κορυφαίο επίπεδο, επίπεδο που ανακτήθηκε μόνον ύστερα από 15 περίπου αιώνες, τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Τα εκθέματα αποτελούν ακριβείς αναπαραστάσεις των αρχαίων τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως αυτά παρουσιάζονται στα έργα του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, του Φίλωνος του Βυζαντίου, του Κτησίβιου, του Βιτρούβιου και άλλων μηχανικών και εφευρετών της αρχαιότητας, που διασώθηκαν ως εμάς μέσω της ελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων αρχαιολογικών καταλοίπων.

Το στατόν αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, η υπηρέτρια-ρομπότ του Φίλωνος, το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, η διόπτρα του Αρχιμήδη, ο τετράντας του Ιππάρχου, ο υπολογιστής των Αντικυθήρων, οι ανυψωτικές μηχανές και πλήθος άλλων εφευρέσεων και επινοήσεων δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα της τεχνολογίας αιχμής του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσμου. Τα εκθέματα αυτά έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ, Αυστραλία), καθώς και σε αρχαιολογικά και τεχνολογικά μουσεία, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς (Πολυτεχνείο Λυών, Πανεπιστήμιο Κονέκτικατ, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρέζε, Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Ν. Κορέας, κ.ά.).

Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο παιδευτικό ρόλο και να φωτίσει μια σημαντική πτυχή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος -την τεχνολογική- που είναι λιγότερο γνωστή σε σύγκριση με άλλους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, σχολεία, ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν λειτουργικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων που αποτελούν τον πρόδρομο πολλών σημερινών κατακτήσεων, όπως η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, ο υπολογιστής, οι ρομποτικές κατασκευές, η εξ αποστάσεως μετάδοση μηνυμάτων και πλήθος άλλων εφαρμογών που έχουν την απαρχή τους στο ελληνικό πνεύμα. Το Μουσείο θα προσφέρει βιωματικές ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό, θα φιλοξενεί στους χώρους του περιοδικές εκθέσεις, θα διοργανώνει και θα συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά είναι μη κερδοσκοπικός φορέας, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για τις μουσειακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές του. Είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως και τα δύο πρόδρομα ομοιοθεματικά μουσεία στο Κατάκολο της Ηλείας και στην Αρχαία Ολυμπία, δημιουργήματα και αυτά του Κώστα Κοτσανά, μηχανολόγου και εκπαιδευτικού που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη και ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της.

Επικοινωνία: 211 4110044, 6907 292002

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. – 5 μ.μ καθημερινά και Σαββατοκύριακα

Γενική είσοδος: 5€ (συμπεριλαμβανομένης ξενάγησης-επίδειξης εκθεμάτων)

Μειωμένη είσοδος:* 3,5€ για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, νέους 12-18 ετών, πολύτεκνους, πολίτες άνω των 65 ετών, ανέργους (* με επίδειξη ειδικής ταυτότητας)

Ελεύθερη είσοδος:* Συνοδοί εκπαιδευτικοί σχολικών και οργανωμένων ομάδων, μέλη ΙCOM, αρχαιολόγοι, ΑμεΑ, στρατευμένοι, ξεναγοί, δημοσιογράφοι, παιδιά έως 11 ετών συνοδευόμενα από ενηλίκους (* με επίδειξη ειδικής ταυτότητας)

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις: Με τηλεφωνική προκράτηση

Περισσότερες πληροφορίες: http://kotsanas.com/


Πηγή: SchoolTime

Δεν υπάρχουν σχόλια