Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διεθνές συνέδριο από το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διργανώνει το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Πόλεις – λιμάνια και...


Διεθνές συνέδριο από το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διργανώνει το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος – 21ος αιώνας)».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 22-24 Νοεμβρίου του 2018, στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

Το νέο αυτό Διεθνές Συνέδριο αποτελεί θεωρητική συνέχεια του διεθνούς συμποσίου «Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια 17ος-20ός αιώνας» το οποίο είχε διοργανωθεί από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη (21-22.11.2014).

Επιστήμονες ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις ή περιλήψεις των εργασιών τους για μεγάλο συνέδριο, το αντικείμενο του οποίου καλύπτει ευρύτατο φάσμα διεθνών οικονομικών-πολιτισμικών σχέσεων και θα προσφέρει δυνατότητες εμπλουτισμού γνώσεων και αξιοποίησής τους, μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 8 Απριλίου 2018, όπως ανακοινώνεται από τους συνδιοργανωτές, που είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν είναι οι ακόλουθες:
  • Θεωρητικές προσεγγίσεις. Πολιτικές - γεωπολιτικές και οικιστικός χώρος
  • Κοινωνικο-οικονομική διαδικασία ανάπτυξης οικισμών και παραθαλάσσιων περιοχών
  • Αστικός και περιφερειακός θαλάσσιος χώρος και δίκτυα, φυσικό και τεχνητό περιβάλλον (γεωγραφίες, χαρτογραφία, ακτογραφία, ναυσιπλοΐα)
  • Οικιστικό απόθεμα, πολιτιστική κληρονομιά (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι) και θάλασσα
  • Διαχείριση - ανάδειξη οικιστικού αποθέματος, πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Λιμάνια, θαλάσσιο μέτωπο, κουλτούρα της πόλης και σημειωτική. Συναντήσεις του τοπικού με το παγκόσμιο
  • Προβολή πολιτιστικού αποθέματος σε πόλεις-λιμάνια και τουρισμός 

Αντικείμενο μελέτης του Συνεδρίου μπορεί να αποτελέσουν επίσης νησιωτικές διαδρομές, δρομολόγια, πλοία (τεχνικά στοιχεία), το λαθρεμπόριο, η χαρτογραφία, οι δυνατότητες προσέγγισης των νησιωτικών λιμένων, το «παράλληλο» και «εγκάρσιο» εμπόριο στα νησιά, η σχέση με το χερσαίο δίκτυο, οι ιδεολογικές και σημειωτικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις πόλεις-λιμάνια και τις θαλάσσιες διαδρομές, το οικιστικό απόθεμα και η πολιτιστική κληρονομιά στα θαλάσσια αυτά εμπορικά κέντρα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, ορισμένα οικονομικο-κοινωνικα χαρακτηριστικά, καθώς και οι αναπτυξιακές δυνατότητες και οι χρήσεις γης των πόλεων-λιμανιών και των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας (18ος - 21ος αιώνας).

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα forum συζήτησης μεταξύ διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως: αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, γεωγράφοι, οικονομολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα γεωπολιτικών σπουδών κ.ά.

Το συνέδριο θα προσφέρει σε επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στα προαναφερθέντα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα - μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε νέους ερευνητές, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και φοιτητές- τις δυνατότητες:
  • να παρακολουθήσουν ομιλίες διακεκριμένων ακαδημαϊκών από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και διεθνή 
  • να παρουσιάσουν τις εργασίες και την έρευνά τους
  • να παρακολουθήσουν άλλες παρουσιάσεις με ευρύτητα επιστημονικών κατευθύνσεων
  • να συμμετέχουν σε γόνιμη συζήτηση ώστε να προκύψουν ιδέες για μελλοντικούς επιστημονικούς στόχους.
  • Εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής, η Ελένη Γ. Γαβρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ευαγγελία Ν. Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις και περιλήψεις τους, ακολουθώντας το σύνδεσμο: http://portroutesmedblacksea.gr

Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων ολοκληρώνεται την Κυριακή 08/04/2018. Οι γλώσσες του συνεδρίου θα είναι ελληνικά και αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία, ενώ τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν στην αγγλική γλώσσα.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια