Πλούσια η περιοχή της Λαμίας από πλευράς αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Δυστυχώς όμως στη πόλη οι πολυκατοικίες έχουν καλύψει τους περισ...
Πλούσια η περιοχή της Λαμίας από πλευράς αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Δυστυχώς όμως στη πόλη οι πολυκατοικίες έχουν καλύψει τους περισσότερους από αυτούς τους χώρους!
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 4 Μαρτίου οι εργασίες του 6ου Αρχαιολογικού Έργου Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη 1 Μαρτίου με τη συμμετοχή των εφορειών αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, καθώς και ξένων αρχαιολογικών σχολών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η Φθιώτιδα εκπροσωπήθηκε με προφορικές ανακοινώσεις και ανακοινώσεις τοίχου ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισαν η ομιλία της κ. Ευθ. Καράντζαλη για την διαχρονικότητα της χρήσης του νεκροταφείου στον Προφήτη Ηλία Κομποτάδων, όπου παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά και πολυάριθμα ευρήματα από την μυκηναϊκή μέχρι την ελληνιστική εποχή των θαλαμωτών τάφων, της κ. Μ.Φ. Παπακωνσταντίνου η οποία αναφέρθηκε στα νεότερα ανασκαφικά δεδομένα από τον Μεσοελλαδικό οικισμό της Αγίας Παρασκευής Λαμίας, στη θέση «Πλατάνια», όπου παρουσιάστηκαν αψιδωτά και ορθογώνια κτίρια με πλούσια ευρήματα της οικοσκευής τους, ενώ η κ. Αθ. Τσόκα μίλησε για τις ταφικές πρακτικές στα αρχαία Φάλαρα από τον 4ο έως τον 2ο αι. π.Χ. παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών σε οικόπεδα της συχρονης πόλης της Στυλίδας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του κ. Λ. Σταυρογιάννη για τα νεότερα δεδομένα από το νότιο νεκροταφείο της Λαμίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσιάστηκε μέρος του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, το οποίο περιελάμβανε κυρίως λακκοειδείς ταφές, έναν ταφικό περίβολο της πρώιμης ελληνιστικής εποχής, καθώς και τις ταφές τριών αλόγων. Ανάμεσά τους ξεχώρισε η ταφή ενός άνδρα δεσμώτη που έφερε σιδερένια πέδη στο ένα πόδι, ο οποίος είχε εκτελεστεί με αποτυμπανισμό, δηλαδή με χτύπημα του κρανίου του.
Οι παραπάνω ανακοινώσεις ρίχνουν φως, μέσα από τη μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων, στο απώτερο παρελθόν της περιοχής και διαφωτίζουν σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της αρχαίας Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας.
Το ΜAG24 βρέθηκε στο Συνέδριο και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις του Σαββάτου:
Πηγή: MAG24
Δεν υπάρχουν σχόλια