Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

“Στιγμές” Η Πάτμος μέσα από τον φακό των Ιταλών

“Στιγμές” Η Πάτμος μέσα από τον φακό των Ιταλών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Πατμίων Ρόδου «Ο Όσιος Χριστόδουλος» σας προσκαλούν στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στιγμές. Η Πάτμος μέσα από τον φακό των Ιταλών», που θα φιλοξενηθεί στο Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τις 18 έως τις 25 Μαρτίου 2018.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό Κράτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Ρόδο τριάντα φωτογραφίες από το Ιταλικό Αρχείο, που αποτυπώνουν μνημεία, γωνιές και ανθρώπους του νησιού. Ορισμένες από τις φωτογραφίες αυτές αποτελούν λήψεις του ιταλού αρχαιολόγου και ερευνητή Giuseppe Gerola, ο οποίος, με εντολή του ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο μιας μικρής σε διάρκεια, αλλά τεράστιας σε αποτελέσματα επιστημονικής αποστολής, που διήρκεσε από τις 20 Μαΐου έως τις 10 Αυγούστου του 1912, περιηγούμενος τα νησιά, έφθασε και στην Πάτμο. 

Στο Αρχείο της Εφορείας φυλάσσονται περίπου 15.000 γυάλινες πλάκες από την περίοδο της Ιταλοκρατίας (1912- 1947), έργα ιταλών φωτογράφων που καταγράφουν με τρόπο μοναδικό, σαν σκιές επάνω στο γυαλί, πτυχές της καθημερινής ζωής στα υπό ιταλική κατοχή Δωδεκάνησα.

Η έκθεση παρουσιάσθηκε αρχικά στο Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου (10-23 Απριλίου 2017) και μεταφέρεται στη Ρόδο, έπειτα από πρωτοβουλία και ευγενική χορηγία του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου “Ο Όσιος Χριστόδουλος». Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 11.00, αμέσως μετά τον εορτασμό του πολιούχου της Πάτμου Οσίου Χριστοδούλου του Λατρηνού στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά, 17.00-20.00.

Οι σπάνιες φωτογραφίες του Ιταλικού Αρχείου αποτελούν πολύτιμο εργαλείο της αρχαιολογικής έρευνας και υπηρετούν άριστα τους σκοπούς της ιστορικής τεκμηρίωσης, διατηρώντας την αυθεντική μορφή των κτηρίων και των αντικειμένων. Από την άλλη πλευρά και καθώς ο φακός, σαν την ανθρώπινη ματιά, στρέφεται σε καθετί που τον γοητεύει, αποτυπώνουν - αλλού άθικτο κι αλλού πληγωμένο πια - το τοπίο του νησιού. 

Ο ίδιος φακός σκοντάφτει με συγκινητικό ενδιαφέρον πάνω στους διαβάτες που ποζάρουν, αμέριμνοι δήθεν, στα σοκάκια της Χώρας, ντυμένοι με τις παραδοσιακές ή τις αστικές τους φορεσιές, παρασύρεται από τις γυναικείες συντροφιές που ξεκουράζονται ανεπιτήδευτες στην άκρη ενός χωματόδρομου, στέκεται με σεβασμό στα αμίλητα «βυζαντινά» πρόσωπα των καλόγερων του μοναστηριού· φιγούρες που ανακαλούνται από τη λήθη με φόντο τους κατάλευκους ασβεστωμένους τοίχους, στην απόκοσμη ατμόσφαιρα ενός τοπίου μυστηριακού, καθηλωμένες στον χρόνο στιγμές...

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Divine Hotels και με την υποστήριξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου