Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ας μιλήσουμε για τη Σαμοθράκη

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης φιλοξενεί το Σάββατο σεμινάριο για τη Σαμοθράκη και τη διασπορά της Γραμμικής Α γραφής στο Αιγαίο της 2ης...

Ας μιλήσουμε για τη Σαμοθράκη

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης φιλοξενεί το Σάββατο σεμινάριο για τη Σαμοθράκη και τη διασπορά της Γραμμικής Α γραφής στο Αιγαίο της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Η ύπαρξη γραφής στο προϊστορικό Αιγαίο που συνδέεται άμεσα με την Κρήτη ή τον λεγόμενο Μινωικό Πολιτισμό, αναγνωρίστηκε αρχικά από τον Sir Arthur Evans πάνω στις σφραγίδες και άλλα ενεπίγραφα αντικείμενα, τα οποία είχε βρει και αγοράσει στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κρήτη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι σφραγίδες έφεραν σημεία μίας γραφής που ονομάστηκε Ιερογλυφική ή Εικονογραφική. Στη συνέχεια ο ίδιος αναγνώρισε και δυο άλλες γραφές, τη Γραμμική Α και τη Γραμμική Β, τις οποίες θεώρησε εξέλιξη της Ιερογλυφικής. Ενώ η Γραμμική Β, η οποία σχετίζεται με την Μυκηναϊκή παρουσία στην Κρήτη, είναι η νεότερη από τις τρεις, δεν είναι ακόμα γνωστό ποια είναι παλαιότερη από τις δυο πρώτες.

Το θέμα του Σεμιναρίου του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2018 είναι η Γραμμική Α και ιδιαίτερα η διαπιστωμένη παρουσία της έξω από την Κρήτη (Λακωνία, Κύθηρα, Θήρα, Κέα, Μήλος, Μίλητος και Σαμοθράκη). Η Σαμοθράκη θα μας απασχολήσει περισσότερο τόσο για λόγους γεωγραφικούς όσο και επειδή έδωσε μια νέα διάσταση στο πρόβλημα της Κρητικής-Μινωικής εξάπλωσης στο Αιγαίο.

Ομιλητές:
  • Maurizio Del Freo (Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Studi sul Mediterraneo Antico, Roma)
  • Δημήτρης Μάτσας (Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Κομοτηνή)
  • Julien Zurbach (École normale supérieure, Archéologie et Philologie d'Orient et d'Occident, Paris)

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης,
14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη, Έβρος  
Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 20:00.


Πηγή: Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια