Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τον Αύγουστο ανοίγει το Μουσείο της Τροίας

Τα σχέδια του Μουσείου της Τροίας είναι του αρχιτεκτονικού γραφείου RTA του Σαντιάγο Παραμόν σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο ...


Τον Αύγουστο ανοίγει το Μουσείο της Τροίας
Τα σχέδια του Μουσείου της Τροίας είναι του αρχιτεκτονικού γραφείου RTA του Σαντιάγο Παραμόν σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο DOME της Κωνσταντινούπολης (πηγή μακέτας: archdaily.com)
Αντικείμενα που σήμερα φιλοξενούνται σε τέσσερα διαφορετικά μουσεία της Τουρκίας αναμένεται να βρουν στέγη στο Μουσείο της Τροίας που θα ανοίξει τις πόρτες του τον Αύγουστο. 

Το νέο πολιτιστικό ίδρυμα βρίσκεται στα Δαρδανέλια (τουρκικά: Çanakkale) και στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι στο μέλλον να στεγάσει και αριστουργήματα που έχουν μεταφερθεί παράνομα στο εξωτερικό.

«Τα έργα τέχνης είναι πιο όμορφα στην αρχική τους θέση. Λυπήθηκα όταν είδα αντικείμενα από την Τροία στο Μουσείο Πούσκιν στη Ρωσία. Θα παλέψουμε να γυρίσουν πίσω όσα βρίσκονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο υπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς.

Μεταξύ των εκθεμάτων που θα μπορεί να δει κάποιος στο Μουσείο της Τροίας θα είναι χρυσά αντικείμενα, τα οποία ο ανασκαφέας της Τροίας Ερρίκος Σλήμαν πήρε το 1873 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης. Επίσης ζητήθηκαν ένα σφηνοειδές δισκίο των Χετταίων, η Ιλιάδα που φυλάσσεται στο παλάτι Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης, 24 αντικείμενα που επιστράφηκαν το 2012 από τις ΗΠΑ στο Μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών της Άγκυρας, ένα άγαλμα του Ομήρου και πέντε νομίσματα που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σμύρνης.

Τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης όσο και το Τοπ Καπί αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τα αντικείμενα, ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας απέρριψε το αίτημά τους λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στο να επιστρέψουν αρχαιότητες που βρίσκονται στο εξωτερικό ως προϊόν λαθρανασκαφής.

Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια