Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι στην Κύπρο ίσως ανακάλυψαν ένα από το καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμάνια της Μεσογείου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά στην ανακάλυψη ενός από τα πιο καλά διατηρημένα λιμάνια στη Μεσόγειο ...



Αρχαιολόγοι στην Κύπρο ίσως ανακάλυψαν ένα από το καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμάνια της Μεσογείου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά στην ανακάλυψη ενός από τα πιο καλά διατηρημένα λιμάνια στη Μεσόγειο μετά από πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή.    

Ο λόγος για το σύνολο των ευρημάτων των ανασκαφών στη θέση Ακρωτήρι-Νησιαρούιν Dreamer's Bay.   

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου διευκρινίζει ότι η τέταρτη ανασκαφική περίοδος, στη θέση Ακρωτήρι-Νησιαρούιν (Dreamer's Bay) στην επαρχία Λεμεσού, που έληξε, τελούσε υπό την εποπτεία του Καθηγητή Simon James, και αποτελείτο από επαγγελματίες αρχαιολόγους και προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Leicester, Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας, με τη στήριξη απόφοιτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αρχαιολόγοι στην Κύπρο ίσως ανακάλυψαν ένα από το καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμάνια της Μεσογείου

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και έγκριση της διοίκησης των Βρετανικών βάσεων, καθώς και με τη στήριξη και βοήθεια του RAF Akrotiri, του Defence Infrastructure Organisation και του WSBA Archaeological Society και επιχορηγήθηκαν από το Honor Frost Foundation.   

Η ανασκαφή διεξήχθηκε μεταξύ 30 Μαρτίου και 16 Απριλίου 2018 εντός και γύρω από τη θέση Νησιαρούιν (Dreamer's Bay), στις νότιες ακτές της χερσονήσου του Ακρωτηρίου και όπως και στις προηγούμενες ερευνητικές περιόδους (2015-2017), οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα κατάλοιπα λιθόκτιστων κτιρίων που εντοπίστηκαν κοντά στην ακτογραμμή ως αποτέλεσμα της θαλάσσιας διάβρωσης, και τα οποία χρονολογούνται στη Ρωμαϊκή-Παλαιοχριστιανική περίοδο.

Με βάση τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, τα κτίρια αυτά ερμηνεύονται καλύτερα ως λιμενικές εγκαταστάσεις (νεώρια) που θα εξυπηρετούσαν το αρχαίο λιμάνι που θα βρισκόταν στην περιοχή. Το σύνολο των ευρημάτων πιθανώς απαρτίζουν ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμάνια στη Μεσόγειο.  

Τα κατάλοιπα είχαν διερευνηθεί και παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο του Buffalo και είχαν ερμηνευτεί ως τμήματα Ρωμαϊκής/πρώιμης Βυζαντινής λιμενικής εγκατάστασης που θα εξυπηρετούσαν την ακρόπολη του Κουρίου, που βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα στα βόρεια.   

Το Τμήμα προσθέτει πως παραμένει να διερευνηθεί το πώς συνδέονταν τα κτίρια αυτά με τα βυθισμένα κατάλοιπα στην παραλία προς τα ανατολικά του χώρου, μεταξύ των οποίων και ένα λιθόκτιστος κυματοθραύστης. 

Αρχαιολόγοι στην Κύπρο ίσως ανακάλυψαν ένα από το καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμάνια της Μεσογείου
  
Κατά τη φετινή ερευνητική περίοδο, έγινε αντιληπτό ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις κατά μήκους της ακτής είναι μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες απ' ότι είχε αρχικά εισηγηθεί.   

Αρκετά από αυτά φαίνεται ότι διαιρούνται στο εσωτερικό τους σε άλλα δωμάτια, και/ή είναι προσαρτημένα σε υπαίθριους περίκλειστους χώρους στους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας καθώς εντοπίστηκαν αβαθή λαξεύματα που περιείχαν καύση, ως πιθανό υπο-προϊόν κάποιας εργαστηριακής κατεργασίας.

Ο προσανατολισμός των κτιρίων είναι κοινός, με τη συνολική κάτοψη να δίνει την εντύπωση ενός μοναδικού, σύντομου οικοδομικού επεισοδίου σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους.   Το σύνολο της κεραμικής που εντοπίστηκε σε αυτά εξετάστηκε προκαταρτικά από τη καθηγήτρια Στέλλα Δεμέστιχα του Πανεπιστημίου Κύπρου, χρονολογώντας τα κτίρια από τον δεύτερο αιώνα με συνεχή χρήση μέχρι και τον τέταρτο αιώνα όταν και θα καταστράφηκαν κατά τον σεισμό που ισοπέδωσε το γειτονικό Κούριο γύρω στο 360 μ.Χ.   

Οι έρευνες κατά το 2018 συνέχισαν στην περιοχή 8 στα δυτικά των κτιριακών συμπλεγμάτων και στην περιοχή 4, στα ανατολικά και μπροστά από τον κολπίσκο στη θέση Νησιαρούιν (Dreamer's Bay) όπου ήδη από το 2015 εντοπίστηκε περίπλοκη στρωματογραφία.   Ανάμεσα από τις δύο αυτές περιοχές πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές για να ελεγχθούν οι γεωφυσικές ανωμαλίες.   

Στην περιοχή 8 εντοπίστηκαν επίσης τα κατάλοιπα ενός ακόμη ορθογώνιου κτιρίου, το οποίο διαιρείτο σε διάφορα δωμάτια στο εσωτερικό του και συνόρευε με ανοικτό χώρο στα ανατολικά. Η διάβρωση του εδάφους ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε περαιτέρω μελέτη. Δείγματα κεραμικής συλλέχθηκαν για περαιτέρω μελέτη.   Στα ανατολικά αυτού του συμπλέγματος, μια δοκιμαστική τομή βάσει γεωφυσικών ανωμαλιών, υπέδειξε την ύπαρξη ενός ακόμη ορθογώνιου κτηρίου, πιθανότατα με υπαίθρια αυλή στη νότια πλευρά, η οποία έχει δεχθεί έντονη διάβρωση από τη θάλασσα.  

Αρχαιολόγοι στην Κύπρο ίσως ανακάλυψαν ένα από το καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμάνια της Μεσογείου

Στην περιοχή 2 πραγματοποιήθηκαν επιπρόσθετες δοκιμαστικές τομές για να ελεγχθούν οι ανωμαλίες του εδάφους, με αποτέλεσμα το κτίριο 5, το οποίο είχε ερευνηθεί στο παρελθόν, να είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι είχε εισηγηθεί αρχικά, με μήκος που να φθάνει τα 50 μέτρα.   

Στα ανατολικά, η περιοχή 4 αποτελείται από ένα περίπλοκο σύστημα τοίχων, επιπέδων χρήσης και καμένες αποθέσεις. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κατάλοιπα που ερευνήθηκαν, η περιοχή 4 πιθανότατα καταλαμβάνει τρεις περιόδους χρήσης.   

Η αρχική περιλαμβάνει τη θεμελίωση στον φυσικό βράχο, την οποία διαδέχθηκε μια ισχυρότερη λίθινη κατασκευή. Στη διάρκεια των ερευνών του 2017 εντοπίστηκαν σε αυτό το σημείο περίπου 250 κιλά κεραμικών θραυσμάτων από αμφορείς. Αυτό το σύνολο πιθανότατα συσχετίζεται με τις προσπάθειες ανακατασκευής του κτηρίου μετά τις ζημιές που θα προκάλεσε ο σεισμός του τέταρτου αιώνα.   

Στην περιοχή 4, το στρώμα καταστροφής είχε απομακρυνθεί κατά την αρχαιότητα για σκοπούς ανοικοδόμησης του κτιρίου με ίδιο προσανατολισμό, αλλά διαφορετικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, τα κατάλοιπα της νεότερης θεμελίωσης που είναι σήμερα ορατά, πιθανώς αντιπροσωπεύουν τη μετά σεισμό περίοδο χρήσης, δηλαδή περί το τέλος του τέταρτου αιώνα.   Μετά και την οριστική εγκατάλειψη του κτιρίου αυτού, τα ευρήματα επιφανείας δηλώνουν χρήση της περιοχής μέχρι και το 600 μ.Χ.   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΚΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια