Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σύρος: Θα ηχήσει ξανά το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής το 1888, θα ηχήσει και πάλι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου...


Σύρος: Θα ηχήσει ξανά το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής το 1888, θα ηχήσει και πάλι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο, καθώς για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «’Ανω» από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου. 

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, που στόχο έχει την ανάδειξη τόσο του εκκλησιαστικού οργάνου, όσο και την αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της ‘Ανω Σύρου, με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το εκκλησιαστικό όργανο της Σύρου είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας, κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή. Διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης. Κατασκευάστηκε το 1888 στην Ιταλία από τον διάσημο, για την εποχή του, Zeno Fedeli και δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών. Εκεί ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο.


Σύρος: Θα ηχήσει ξανά το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα

Για αρκετά χρόνια το όργανο παρέμενε «σιωπηλό» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και η γενική επισκευή του ολοκληρώθηκε το 2016 με πρωτοβουλία του καθολικού επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Πέτρο Στεφάνου. Για τις ανάγκες της επισκευής επιστρατεύτηκε ο Ιταλός τεχνίτης Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του ομώνυμου οίκου, που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον κόσμο (Μιλάνο, Βατικανό, Μεσσηνία, Μεξικό, Μπολόνια).

«Το εκκλησιαστικό όργανο είχε σιγήσει για χρόνια. Όμως ξεκινήσαμε το φεστιβάλ και πλέον μπορούμε να ονειρευόμαστε. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει κι άλλο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Στεφάνου με αφορμή τη διοργάνωση του αυγουστιάτικου φεστιβάλ. Ο εκτελεστικός διευθυντής του «’Ανω», Χάρης Βεκρής, υποστήριξε πως στόχος είναι να γίνει γνωστό το φεστιβάλ και εκτός των ελληνικών συνόρων, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Χρήστο Παρασκευόπουλο, να συμπληρώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή καλλιτεχνών από την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Μ.Βρετανία.

Η είσοδος για το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου τον Αύγουστο θα είναι ελεύθερη και περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, αλλά και ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο και στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. Συνδιοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 16 εκκλησιαστικά όργανα, κάποια από τα οποία βρίσκονται πλέον τελείως εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών από την πάροδο του χρόνου, αλλά και πλημμελών επεμβάσεων. Τα περισσότερα βρίσκονται σε καθολικές εκκλησίες, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα βρίσκεται στην Ευαγγελική Εκκλησία της Κατερίνης ενώ εκκλησιαστικό όργανο διαθέτει και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια