Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Τίειον, η αποικία των Μιλησίων, αποκαλύπτει τα μυστικά του Εύξεινου Πόντου

Το Τίειον (ή Τίος) στο νομό Ζόνγκουλντακ της σημερινής Τουρκίας ήταν μία από τις αποικίες των Μιλησίων, πάνω σε ένα από τα σημε...




Το Τίειον (ή Τίος) στο νομό Ζόνγκουλντακ της σημερινής Τουρκίας ήταν μία από τις αποικίες των Μιλησίων, πάνω σε ένα από τα σημεία διέλευσης μεταξύ της Βιθυνίας και της Παφλαγονίας. 

Χτισμένη στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, στις εκβολές του Βιλλαίου, είχε τα πλεονεκτήματα της εύφορης γης και της πρόσβασης στην ενδοχώρα, μιας και τα πρώτα 20 χιλιόμετρα του ποταμού ήταν πλωτά.

Κατά τους ανασκαφείς της πρόκειται για την πρώτη αρχαία πόλη στον Εύξεινο Πόντο. Ωστόσο αυτό που την κάνει μοναδική είναι ότι δεν βρίσκεται κάτω από νεότερα κτίσματα.

Φέτος ξεκίνησαν και πάλι οι αρχαιολογικές έρευνες υπό την επίβλεψη του καθηγητή στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Μπαρτίν Σαχίν Γιλντιρίμ. Στο επίκεντρο είναι η ακρόπολη, εκεί όπου εντοπίζονται και τα πρώτα κτίσματα. Μιλώντας στο Anadolu ο καθηγητής τόνισε ότι μέχρι στιγμής έφεραν στο φως έναν πύργο του 10ου-11ου αιώνα, της εποχής δηλαδή που η πόλη ήταν υπό τον έλεγχο των Γενουατών. Το κτίσμα είναι κατεστραμμένο, εικάζεται ότι πυρπολήθηκε από τους Σελτζούκους όταν κατέλαβαν το Τίειον. Επίσης στην ακρόπολη εντοπίστηκε και ένα βυζαντινό κτήριο που είχε μετατραπεί σε μουσουλμανικό τόπο προσευχής.

Οι ανασκαφείς εργάζονται στη συγκεκριμένη αποικία των Μιλησίων πάνω από δέκα χρόνια, και μέχρι στιγμής έχουν φέρει στο φως το αρχαίο λιμάνι, ναό, θέατρο και μια τελωνειακή αποθήκη στην οποία μεταφέρονταν η γεωργική παραγωγή και η ξυλεία από τα διάσημα δάση της περιοχής. Άλλωστε το Τίειον, η μοναδική πόλη που έχει παραμείνει ανέπαφη σε όλη τη Μεσόγειο, έχει ήδη… κυριαρχήσει σε πολλά διεθνή συμπόσια, καθώς, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Σαχίν Γιλντιρίμ, το λιμάνι της ήταν μία από τις σημαντικότερες δομές. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί οκτώ ναυάγια που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή Περίοδο μέχρι την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια