Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε η «Εθνική Οδός» των δεινοσαύρων

Εντοπίστηκε μια περιοχή η οποία αποτελούσε το μονοπάτι μεγάλων δεινοσαύρων για την μετακίνηση τους ανάμεσα στην Ασία και την αμερικανι...

Βρέθηκε η «Εθνική Οδός» των δεινοσαύρων

Εντοπίστηκε μια περιοχή η οποία αποτελούσε το μονοπάτι μεγάλων δεινοσαύρων για την μετακίνηση τους ανάμεσα στην Ασία και την αμερικανική ήπειρο.

Μια πολύ σημαντική από πολλές απόψεις ανακάλυψη έκανε διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων και γεωπιστημόνων. Οι ερευνητές εντόπισαν διαφόρων ειδών ευρήματα (κυρίως πατημασιές δεινοσαύρων) στο Εθνικό Πάρκο Denali στην Αλάσκα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα τέλη της Κρητιδικής Περιόδου (100 εκ.-66 εκ. έτη) η περιοχή αυτή αποτελούσε τον μεγαλύτερο… οδικό άξονα των δεινοσαύρων ανάμεσα στην Ασία και την αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports» τεράστιοι δεινόσαυροι όπως Αδρόσαυροι και Θεριζινόσαυροι κινούνταν σε αυτή την διαδρομή που ένωνε τις δύο ηπείρους για να μετακινηθούν από την μια στην άλλη. Τα ευρήματα δείχνουν μάλιστα ότι πολλές φορές υπήρχε… μποτιλιάρισμα αφού κινούνταν ταυτόχρονα σε αυτή την διαδρομή και Αδρόσαυροι και Θεριζινόσαυροι. 

«Εκτός από την ανακάλυψη του περάσματος έχει σημαντικό ενδιαφέρον η συνύπαρξη Αδρόσαυρων και Θεριζονόσαυρων αφού όχι μόνο σε αυτή την περιοχή αλλά σε ολόκληρη την Βόρειο Αμερική δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα σχετικά ευρήματα. Τα μόνα ευρήματα συνύπαρξης των δύο ειδών έχουν εντοπιστεί στην Μογγολία» αναφέρει ο Αντονι Φιορίλο του Μουσείου Φύσης και Ιστορίας Perot στο Ντάλας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. 

Η ανακάλυψη ευρημάτων για τους Θεριζονόσαυρους αποτελεί έτσι και αλλιώς από μόνη της μια σημαντική εξέλιξη αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί πολλά απολιθώματα αυτών των φυτοφάγων δεινοσαύρων που έφταναν σε μήκος τα δέκα μέτρα και ζύγιζαν πέντε τόνους και έτσι οι πληροφορίες που έχουμε για αυτούς είναι περιορισμένες.

Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια