Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ύποπτη» κεφαλή Αφροδίτης και υδρία βγαίνουν στο σφυρί

Δύο σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες με «ύποπτο» παρελθόν σε δύο δημοπρασίες διεθνών οίκων στο Λονδίνο. Τις εντόπισε ο Χρήστος Τσιρογι...

«Ύποπτη» κεφαλή Αφροδίτης και υδρία βγαίνουν στο σφυρί

Δύο σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες με «ύποπτο» παρελθόν σε δύο δημοπρασίες διεθνών οίκων στο Λονδίνο. Τις εντόπισε ο Χρήστος Τσιρογιάννης.

Μια πανέμορφη μαρμάρινη κεφαλή Αφροδίτης και μία ερυθρόμορφη υδρία που έχουν περάσει από τα χέρια των διαβόητων εμπόρων αρχαιοτήτων Μπεκίνα και Ρόμπιν Σάιμς είναι οι δύο σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες που βγαίνουν σε δύο δημοπρασίες των οίκων Christie’s και Sotheby’s του Λονδίνου στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2018.

«Ύποπτη» κεφαλή Αφροδίτης και υδρία βγαίνουν στο σφυρί

Η κεφαλή της Αφροδίτης χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και ανήκε σε άγαλμα υπερφυσικού μεγέθους. Φωτογραφία του γλυπτού περιλαμβάνεται στο κατασχεθέν αρχείο των Σάιμς- Μιχαηλίδη.

Η ερυθρόμορφη υδρία, αποδίδεται στον Zωγράφο του Πανός, έχει ύψος 0,27 μ. και χρονολογείται στο 460 π.Χ.

«Ύποπτη» κεφαλή Αφροδίτης και υδρία βγαίνουν στο σφυρί

Στην ταύτιση των ελληνικών αρχαιοτήτων με τα αρχεία των δύο εμπόρων που έχουν κατασχεθεί από τις αστυνομικές αρχές προέβη ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Έλληνας αρχαιολόγος που ζει στην Αγγλία και αγωνίζεται  για την πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας αρχαιοτήτων

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει στις διωκτικές αρχές: «Αν και αυτή η εικόνα δεν αποδεικνύει παράνομη δραστηριότητα, ο οίκος Sotheby’s σημειώνει στην ενότητα “προέλευσης”  τον Σάιμς, από τα χέρια του οποίου έχουν περάσει πολλές αρχαιότητες.  Και το λιγότερο που θα έπρεπε να είχε κάνει η Sotheby’s “είναι να παρουσιάσει αποδείξεις (για τους πελάτες, τους ερευνητές και το κοινό) ότι αυτό το μαρμάρινο κεφάλι είναι απολύτως νόμιμο πέρα από κάθε αμφιβολία. Όμως ο σχετικός κατάλογος, δεν περιέχει καμία απόδειξη ή ακόμη και ένδειξη».

Ο κ. Τσιρογιάννης μόλις συγκέντρωσε το αποδεικτικό υλικό ενημέρωσε την Ιντερπόλ, τους Καραμπινιέρους και το τμήμα παράνομης διακίνησης έργων τέχνης της Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο κ. Τσιρογιάννης ανακάλυψε φωτογραφία που απεικονίζει την υδρία με άλατα πριν από τη συντήρησή της στο κατασχεθέν αρχείο Μπεκίνα. Επίσης φαίνεται πως έλειπε αρχικά ένα μικρό διακοσμητικό στοιχείο από το κέντρο του αγγείου το οποίο κατά την αποκατάστασή του συμπληρώθηκε με μαύρο χρώμα.

«Ύποπτη» κεφαλή Αφροδίτης και υδρία βγαίνουν στο σφυρί

Ένα ακόμη στοιχείο που προσκομίζει ο κ. Τσιρογιάννης είναι ένα τιμολόγιο από το οποίο αποδεικνύεται  ότι μεταπωλήθηκε νωρίτερα από ό,τι δηλώνεται από τον οίκο. Στον κατάλογο της δημοπρασίας  δεν αναφέρεται το όνομα του Μπεκίνα στην ενότητα «προέλευση» καθότι είναι γνωστός και καταδικασμένος ως αρχαιοκάπηλος. Συνεπώς, ο οίκος δεν ζήτησε από τις ιταλικές αρχές να πληροφορηθεί κατά πόσον το αρχαίο αυτό έχει νόμιμη προέλευση ή όχι.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια