Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του τάφου του Τουταγχαμών

Μεγάλο μέρος των εργασιών αφορούσε τη συντήρηση των τοιχογραφιών Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης...


Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του τάφου του Τουταγχαμών
Μεγάλο μέρος των εργασιών αφορούσε τη συντήρηση των τοιχογραφιών
Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον τάφο του Φαραώ της Αιγύπτου, Τουταγχαμών.  

Το συγκεκριμένο σημαντικό έργο ήταν μία κοινή πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Προστασίας Getty με έδρα το Λος Άντζελες και του αιγυπτιακού υπουργείο Αρχαιοτήτων. Περιελάμβανε τη σταθεροποίηση των τοιχογραφιών που διακοσμούν τον τάφο, καθώς και ένα νέο σύστημα εξαερισμού που θα περιορίσει τη φθορά του μνημείου στο μέλλον.   

«Η συντήρηση και η διατήρηση είναι σημαντική για το μέλλον, ώστε να επιζήσει για πάντα αυτή η κληρονομία και αυτός ο μεγάλος πολιτισμός», δήλωσε ο Zahi Hawass, αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.   

Ο Τουταγχαμών γεννήθηκε κατά την περίοδο του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου, περίπου το 1341 προ Χριστού.  

Έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου σε ηλικία 9 ετών και πέθανε πριν συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής. 

Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter. Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση τότε ήταν ασύλητος. Σε αντίθεση με άλλους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων, που έγινα στόχος των τυμβωρύχων στην αρχαιότητα, ο τάφος του Τουταγχαμών βρέθηκε άθικτος. Φαίνεται πως η πρόσβαση για τους τυμβωρύχους ήταν δύσκολη εξαιτίας της λάσπης και των βράχων που εμποδίζουν την είσοδο.       

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του τάφου του Τουταγχαμών

Η ομάδα του Κάρτερ αφαίρεσε πολλά αντικείμενα το μνημείο μέσα σε μια δεκαετία και από τότε ο τάφος είναι ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.     

Όμως οι πάρα πολλοί επισκέπτες έφεραν μαζί τους και σκόνη. Αυτό, μαζί με τις αλλαγές στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, απειλούσαν το ευαίσθητο περιβάλλον εντός του τάφο.    

Οι εργασίες αποκατάστασης περιλάμβαναν και έρευνα πάνω στα μυστηριώδη καφέ σημάδια πάνω στις τοιχογραφίες, για τα οποία υπήρχε η υποψία πως αναπτύσσονταν σαν μύκητες.    

Oι ειδικοί επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι όμως νεκροί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν εξαπλωθεί από τότε που ο Carter άνοιξε τον τάφο το 1922. 

Επιπλέον, οι μικροοργανισμοί είχαν αναπτυχθεί πάνω στο στρώμα χρώματος, επομένως δε θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τις τοιχογραφίες χωρίς να προκληθεί ζημιά.    
Το μεγαλύτερο διάστημα που γίνονταν οι εργασίες αποκατάστασης το μνημείο ήταν ανοιχτό στο κοινό. Εκεί βρίσκονται ακόμα κάποια από τα αυθεντικά αντικείμενα που βρέθηκαν το 1922, καθώς η μούμια του Τουταγχαμών.   

«Όλα αυτά τα αντικείμενα πρέπει να προστατευθούν, καθώς είναι το αποτέλεσμα μίας ανασκαφής που , όπως ορίζεται στην αρχαιολογία, κατέστρεψε ένα αρχαιολογικό μνημείο στη διαδικασία του σκαψίματος» λέει ο αιγυπτιολόγος Kent Weeks σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Getty. Πρόσθεσε πως οι συντηρητές είναι ίσως οι πιο σημαντικοί παράγοντες σε μία σύγχρονη αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο.    

«Τα αντικείμενα που αφαιρούνται από το μνημείο είναι χρήσιμα σε μας στο βαθμό που έχουμε καταγράψει πού και πώς βρέθηκαν», καταλήγει.  


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια