Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε νεολιθικό κρανίο στις λάσπες του Τάμεση

Την ανακάλυψη έκαναν οι «mudlarkers», άνθρωποι που ψάχνουν στις λάσπες του ποταμού για αντικείμενα αξίας.

Βρέθηκε νεολιθικό κρανίο στις λάσπες του Τάμεση

Την ανακάλυψη έκαναν οι «mudlarkers», άνθρωποι που ψάχνουν στις λάσπες του ποταμού για αντικείμενα αξίας.

Κρανίο ηλικίας 5.600 ετών βρέθηκε στις όχθες του Τάμεση από ανθρώπους που ψάχνουν στις λάσπες για να βρουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν ώστε να βγάλουν χρήματα. 

Οι αρχαιολόγοι που ανέλαβαν τη μελέτη του κρανίου αναφέρουν πως ανήκει σε άνδρα τουλάχιστον 18 ετών. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται ευρήματα αντικείμενα της νεολιθικής εποχής στην περιοχή, ωστόσο αυτό που καθιστά ξεχωριστό το εν λόγω κρανίο είναι πως είναι το πιο πρώιμο που βρίσκουν ποτέ οι «mudlarkers» (όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή όσων ψάχνουν στις λάσπες για αντικείμενα αξίας). 


Η Rebecca Redfern, επικεφαλής του Μουσείου του Λονδίνου στο τμήμα της ανθρώπινης οστεολογίας δήλωσε στο BBC για τους mudlarkers: «Μπορούν να αντιληφθούν πότε τα ευρήματα έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και είναι πραγματικά σπουδαίο ότι συνεργάζονται μαζί μας και μας φέρνουν αντικείμενα που ανακαλύπτουν, τα οποία πολύ συχνά είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο βρίσκουμε στην πόλη»

Όσον αφορά στο τι δείχνουν τα ευρήματα της περιοχής για την πόλη του Λονδίνου, η Redfern σημειώνει: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς έμοιαζε το Λονδίνο πριν...το Λονδίνο. Αλλά πιθανολογούμε ότι η περιοχή ήταν εκτενώς καλυμμένη με ξύλο». Αναφορικά με τον άνδρα στον οποίο ανήκε το κρανίο δήλωσε: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν αγρότης και όχι κυνηγός»


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια