Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βράχος 360 τόνων «χωρίζει» την Παναγία Σουμελά από τους επισκέπτες της

Στην τελευταία και πιο σημαντική φάση έχουν μπει οι εργασίες αναστήλωσης στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το οποίο, όπ...


Βράχος 360 τόνων «χωρίζει» την Παναγία Σουμελά από τους επισκέπτες της

Στην τελευταία και πιο σημαντική φάση έχουν μπει οι εργασίες αναστήλωσης στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το οποίο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις τουρκικές Αρχές, πρόκειται να ανοίξει μερικώς στις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. 

Επιβεβαιώνοντας παλαιότερο ρεπορτάζ του pontos-news.gr σχετικά με το τι συμβαίνει στην ιστορική μονή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο βράχο των 360 τόνων στην αριστερή μεριά του μνημείου που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος.

Άλλωστε, από τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε η Παναγία Σουμελά έκλεισε για τις εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης, οι βράχοι έχουν αποδειχθεί η πιο μεγάλη πρόκληση.

Προκειμένου να καθαριστούν τα σημεία που κρίθηκαν επικίνδυνα επιστρατεύτηκαν και ειδικοί αναρριχητές – μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί βράχοι περίπου 4.000 τόνων που βρίσκονταν πάνω από το μνημείο. «Με το πέρασμα των αιώνων νερό και χώμα μπήκαν στις ρωγμές των βράχων με αποτέλεσμα να χάσουν τη συνοχή τους. Συνεπώς υπήρχε –και συνεχίζει να υπάρχει– κίνδυνος και για το μνημείο και για τις ανθρώπινες ζωές. Στόχος μας είναι να εκλείψει αυτός ο κίνδυνος», είχε τονίσει στο pontos-news.gr o ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου.

 

Μιλώντας στο DHA, ο πρώην καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μαύρης Θάλασσας, γεωλόγος Οσμάν Μπεκτάς σημείωσε ότι είναι αδύνατο στο μέλλον να μην υπάρχουν πτώσεις βράχων, αλλά στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, αφενός γίνεται αφαίρεση των επικίνδυνων βράχων και αφετέρου μπαίνει συρματόπλεγμα σε σημεία που θεωρούνται προβληματικά.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι ολόκληρη η Παναγία Σουμελά θα παραδοθεί τον Ιούνιο. Μάλιστα για ακόμα περισσότερους τουρίστες (μέχρι το κλείσιμό του το μνημείο δεχόταν περίπου 700.000 το χρόνο), οι Τούρκοι σχεδιάζουν τελεφερίκ με τερματικό σταθμό την πλατφόρμα παρατήρησης που έχει δημιουργηθεί απέναντι από τη μονή.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια