Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Η αρχόντισσα του 8ου αιώνα στο Ίππειος»

Άλλη μια εντυπωσιακή έκθεση θα παρουσιάσει στο κοινό του νησιού στο πλαίσιο της δράσης της «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο...

«Η αρχόντισσα του 8ου αιώνα στο Ίππειος»

Άλλη μια εντυπωσιακή έκθεση θα παρουσιάσει στο κοινό του νησιού στο πλαίσιο της δράσης της «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. 

Η έκθεση που θα είναι η πρώτη για το 2019 θα έχει τίτλο «Η Αρχόντισσα του 8ου αι. π.Χ. στο Ίππειος της Λέσβου».

Για άλλη μια φορά οι επισκέπτες της έκθεσης θα ταξιδέψουν στο χρόνο για να έχουν την ευκαιρία μέσα από τα εντυπωσιακά ευρήματα που φέρνουν στο φως οι ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων να γνωρίσουν πτυχές της δραστηριότητας των Λέσβιων την περίοδο της ευημερίας και ακμής, αλλά και τις δύσκολες ημέρες του πολέμου. Θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την επιστημονική έρευνα να προσεγγίσουν την δραματική ιστορία που κρύβει ο τάφος της νεαρής γυναίκας.

«Η αρχόντισσα του 8ου αιώνα στο Ίππειος»

Ο τάφος της αρχόντισσας του 8ου αι. π.Χ. από το Ίππειος της Μυτιληναίας χώρας με τα πλούσια ταφικά κτερίσματα (δώρα) και τα περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, αποτελεί αφορμή για να συζητηθούν τα ανασκαφικά δεδομένα, η κεραμική και η μεταλλοτεχνία της εποχής αυτής που είχε διαδοθεί στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο του ΒΑ Αιγαίου σε μια εποχή άγνωστη αρχαιολογικά για τη Λέσβο. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα από την προκαταρκτική μελέτη του αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού υλικού να εξιχνιασθούν τα αίτια του τραγικού θανάτου της νεαρής εγκύου νεκρής, που πιθανώς συνδέονται με ένα τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα σε μια εποχή ηρώων και πολεμιστών ευημερίας, ειρήνης και πολέμου για τη Λέσβο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

-Απαγγελία «Ο Θρήνος για τον Έκτορα» Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Ω, 678-805, Ιωάννα Γιαννακού ηθοποιός και καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
-«Η άωρη αρχόντισσα από το Ίππειος της Λέσβου» Δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
-«Η ανθρωπολογική μελέτη της αρχόντισσας από το Ίππειος της Λέσβου» Dr. Photini J.P. McGeorge Ανθρωπολόγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια